Przepis na biszkopt orzechowy z 4 jaj

Biszkopt orzechowy z 4 jajkami to pyszny i puszysty deser, który sprawi, że każdy chętnie sięgnie po drugą porcję. Delikatny smak orzechów doskonale komponuje się z lekko słodkim biszkoptem, tworząc harmonijną całość. Przygotowanie tego ciasta jest proste i szybkie, a efekt końcowy zachwyci wszystkich łasuchów.

Składniki

Przygotowanie

  1. W misce ubijamy 4 białka z szczyptą soli.
  2. Stopniowo dodajemy 6 łyżek cukru, ubijając do uzyskania sztywnej piany.
  3. Następnie dodajemy żółtka, kontynuując ubijanie.
  4. Dodajemy stopniowo dwie łyżki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich, miksując tylko do połączenia składników.
  5. Przygotowujemy blaszkę tortownicę o średnicy 20 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.
  7. Przekładamy przygotowane ciasto do blaszki.
  8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut, sprawdzając suchym patyczkiem.
  9. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt orzechowy z piekarnika i odwracamy go z wysokości około 20 cm na stolnicę.
  10. Gotowy biszkopt orzechowy można przełożyć ulubionym kremem i podać.
  11. Dodatkowo, wskazane jest powtórzenie kroku dotyczącego miksowania.
Przepis na biszkopt orzechowy z 4 jaj

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Przepis na biszkopt orzechowy z 4 jaj, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up