Ogórki po watykańsku z rodzynkami

Ogórki po watykańsku z rodzynkami to oryginalna i aromatyczna przekąska, która idealnie nadaje się na letnie dni. Świeże ogórki marynowane w occie z dodatkiem słodkich rodzynek tworzą interesujące połączenie smakowe. Ten prosty przepis jest świetny zarówno jako dodatek do grillowanych potraw, jak i jako zdrowa przekąska na ciepłe dni.

Składniki

Przygotowanie

  1. Umyj ogórki, najlepiej użyj ogórków perskich lub kiszonych, ponieważ są one delikatnie słodkie, niemal pozbawione pestek i dodatkowo chrupiące.
  2. Przygotuj drewniane kijki o grubości ćwierć cala lub pałeczki do sushi
  3. Zacznij od jednego końca ogórka i wykonaj cienkie proste plastry, unosząc nóż, gdy dotknie kijów, aby nie przeciąć ogórka.
  4. Po obcięciu jednej strony, odwróć ogórek do góry nogami, aby nienacięta strona była skierowana do góry.
  5. Ponownie zacznij kroić cienkie plastry pod kątem około 45 stopni.
  6. Po zakończeniu krojenia ogórków, posól je (około 3/4 łyżeczki soli) i pozostaw na 30 minut, aby wyciągnąć z nich sok i uczynić je bardziej chrupiącymi.
  7. W międzyczasie przygotuj sos, mieszając cukier, ocet, sos sojowy, domowy olej chili i posiekaną papryczkę chili
  8. Po 30 minutach odciśnij ogórki, opłucz je szybko, osusz ręcznikiem papierowym i ułóż w płytkim naczyniu.
  9. Polej przygotowanym sosem ogórki i podawaj.
Ogórki po watykańsku z rodzynkami

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ogórki po watykańsku z rodzynkami, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up