Grzanki z gruszką i serem pleśniowym

Grzanki z gruszką i serem pleśniowym to szybki i prosty przepis na eleganckie i smaczne przekąski. Gruszka dodaje słodkiego akcentu, a ser pleśniowy nadaje intensywny i wyrazisty smak. Idealne danie na przyjęcia lub romantyczne wieczory przy winie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obierz buraki i ziemniaki, następnie pokrój je na kawałki.
  2. Wrzuć buraki i ziemniaki do garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj, aż staną się miękkie.
  3. W międzyczasie rozłóż orzechy włoskie na blasze i wsuń do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 5 minut, aby się lekko prażyły.
  4. Odstaw posiekane buraki i ziemniaki do ostudzenia.
  5. W blenderze zblenduj orzechy włoskie na drobne kawałki.
  6. Dodaj do orzechów mleko, musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz i oliwę, następnie ponownie zmiksuj wszystkie składniki.
  7. Pokrój cebulę w cienkie piórka.
  8. W misce połącz pokrojoną cebulę z filetem śledziowym i marynuj w lodówce przez 2 godziny.
  9. Po tym czasie pokrój chleb na kromki i lekko je podpraż w tosterze lub na patelni bez tłuszczu.
  10. Na każdą kromkę chleba nałóż wcześniej przygotowany sos z orzechów.
  11. Na wierzch połóż kawałki buraka i ziemniaka.
  12. Na warzywa połóż marynowaną cebulę i filet śledziowy.
  13. Całość udekoruj listkami świeżej bazylii lub koperku.
  14. Grzanki z gruszką i serem pleśniowym są gotowe do podania
Grzanki z gruszką i serem pleśniowym

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Grzanki z gruszką i serem pleśniowym, możesz odwiedzić kategorię Przekąski na imprezę.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up