Żeberka w sosie słodko kwaśnym
Żeberka w sosie słodko kwaśnym to aromatyczne i soczyste danie, które zachwyca smakiem połączenia słodyczy i kwaśności. Miękkie żeberka pieczone są w wyrazistym sosie na bazie octu, miodu, sosu sojowego i przypraw, co nadaje im charakterystyczny, orientalny smak. Danie doskonale komponuje się z ryżem i warzywami, tworząc wykwintną ucztę dla podniebienia.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj żeberka, wybierając takie o cienkich kościach, na przykład baby back ribs.
- Odcinaj żeberka na pojedyncze kawałki i dokładnie je wypłucz.
- W dużej misce z gotującą się wodą blanszuj żeberka przez 3-4 minuty, a następnie odcedź je.
- W rozgrzanym woku dodaj 1 łyżkę oleju, a następnie wrzuć żeberka i smaż, aż się zrumienią.
- Dodaj 1 łyżkę wina ryżowego, 2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki cukru kamienistego i 4 łyżki octu ryżowego
- Zalej gorącą wodą dodając gwiazdkę anyżu tak, aby przykryła większość żeberek.
- Gdy sos zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, usuwaj szumowiny, przykryj pokrywą i gotuj na małym ogniu.
- Po około 35-40 minutach, gdy zredukuje się do 1/3, zwiększ ogień, aby zgęstnieć sos.
- Dodaj ciemny sos sojowy i gotuj przez 1-2 minuty.
- Danie jest gotowe do podania
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Żeberka w sosie słodko kwaśnym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również