Wołowina po burgundzku z czym podawać

Wołowina po burgundzku to pyszne danie, które świetnie komponuje się z kluskami śląskimi, puree ziemniaczanym lub ryżem. Można również podać je z warzywami na parze lub sałatką z ziołami. Danie smakuje wyśmienicie także z kawałkami bagietki lub pieczywem tostowym do namoczenia w aromatycznym sosie. Jest to idealna propozycja dla miłośników klasycznych smaków!

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić boczek na kawałki grubości około 1 cala.
  2. Pokroić wołowinę (3 funty karkówka) na duże kawałki.
  3. Oprószyć mięso ½ filiżanki mąki wymieszanej z solą i pieprzem.
  4. Podsmażyć boczek w dużym garnku aż się zarumieni, usunąć z garnka.
  5. Smażyć mięso partiami aż się zarumieni, usunąć z garnka.
  6. Podsmażyć marchewkę na patelni aż się zrumieni, usunąć z garnka.
  7. Dodać cebulę i smażyć aż zmięknie.
  8. Dodać czosnek i przesmażyć.
  9. Dodać przecier pomidorowy i smażyć przez kilka minut.
  10. Posypać całość mąką, wymieszać i smażyć przez minutę.
  11. Wlać 3 filiżanki Pinot Noir (lub burgundy) i 3 filiżanki bulionu wołowego.
  12. Dodać natkę, liście laurowe, mięso i boczek.
  13. Zagotować, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 2,5-3 godziny.
  14. Po 2 godzinach sprawdzić, czy mięso jest miękkie.
  15. Po ugotowaniu mięsa, odcedzić sos, zdjąć tłuszcz, zagotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  16. Podsmażyć cebulkę i grzyby na patelni.
  17. Dodać do mięsa, doprawić solą, pieprzem.
  18. Podawać z ugotowanymi ziemniakami lub chlebem
Wołowina po burgundzku z czym podawać

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Wołowina po burgundzku z czym podawać, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up