Tarta z jeżynami i bezą
Tarta z jeżynami i bezą to połączenie kruchego ciasta, świeżych jeżyn oraz puszystej bezy, które tworzą wyjątkowo smakowitą i aromatyczną kompozycję. Kwaśne jeżyny świetnie kontrastują z słodyczą bezy, a chrupiąca kruszonka dodaje dodatkowej tekstury. To idealne połączenie dla miłośników słodkich wypieków z sezonowymi owocami.
Składniki
Przygotowanie
- Wypłukać i osuszyć jagody, posypać 1 łyżką mąki ziemniaczanej lub budyniu.
- Oddzielić białka od żółtek z 3 dużych jajek.
- Przesiać 2,5 szklanki mąki pszennej do dużej miski, dodać pół szklanki cukru pudru i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, wymieszać.
- Dodać do miski 3 żółtka, pół łyżeczki esencji waniliowej, 3 łyżki gęstej śmietany, pół szklanki oleju, wymieszać do uzyskania gęstej konsystencji ciasta.
- Rozdrabniać grudki ciasta ręką, przesypać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozłożyć równomiernie, lekko ugnieść łyżką.
- Ubijać 4 białka z dużych jajek z szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodając 3/4 szklanki cukru, aż masa będzie gęsta i lśniąca, dodać łyżkę budyniu i wymieszać.
- Opcjonalnie można dodać 2-3 garści płatków migdałów.
- Wyłożyć jagody na ciasto, następnie wyłożyć ubite białka partiami, pozostawiając nierówności.
- Posypać wierzch ciasta płatkami migdałów.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C, zmniejszyć temperaturę od razu na 160 stopni C, piec około 50 minut (grzanie góra-dół, druga półka od dołu), ewentualnie wyłączyć grzanie górne na 15 minut przed końcem pieczenia.
- Po upieczeniu ostudzić, pokroić i podawać
- Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Tarta z jeżynami i bezą, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również