Tarta z jeżynami i bezą

Tarta z jeżynami i bezą to połączenie kruchego ciasta, świeżych jeżyn oraz puszystej bezy, które tworzą wyjątkowo smakowitą i aromatyczną kompozycję. Kwaśne jeżyny świetnie kontrastują z słodyczą bezy, a chrupiąca kruszonka dodaje dodatkowej tekstury. To idealne połączenie dla miłośników słodkich wypieków z sezonowymi owocami.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wypłukać i osuszyć jagody, posypać 1 łyżką mąki ziemniaczanej lub budyniu.
  2. Oddzielić białka od żółtek z 3 dużych jajek.
  3. Przesiać 2,5 szklanki mąki pszennej do dużej miski, dodać pół szklanki cukru pudru i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, wymieszać.
  4. Dodać do miski 3 żółtka, pół łyżeczki esencji waniliowej, 3 łyżki gęstej śmietany, pół szklanki oleju, wymieszać do uzyskania gęstej konsystencji ciasta.
  5. Rozdrabniać grudki ciasta ręką, przesypać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozłożyć równomiernie, lekko ugnieść łyżką.
  6. Ubijać 4 białka z dużych jajek z szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodając 3/4 szklanki cukru, aż masa będzie gęsta i lśniąca, dodać łyżkę budyniu i wymieszać.
  7. Opcjonalnie można dodać 2-3 garści płatków migdałów.
  8. Wyłożyć jagody na ciasto, następnie wyłożyć ubite białka partiami, pozostawiając nierówności.
  9. Posypać wierzch ciasta płatkami migdałów.
  10. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C, zmniejszyć temperaturę od razu na 160 stopni C, piec około 50 minut (grzanie góra-dół, druga półka od dołu), ewentualnie wyłączyć grzanie górne na 15 minut przed końcem pieczenia.
  11. Po upieczeniu ostudzić, pokroić i podawać
  12. Smacznego!
Tarta z jeżynami i bezą

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Tarta z jeżynami i bezą, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up