Tarta z brzoskwiniami z puszki
Tarta z brzoskwiniami z puszki to prosty i szybki deser, który zaskoczy smakiem i wyglądem. Podstawą przepisu jest kruchy spód, który następnie jest nadziewany kremowym serem i obficie udekorowany brzoskwiniami z puszki. Całość można posypać odrobiną cynamonu lub skropić delikatnie miodem, aby podkreślić smak owoców. Gotowy deser z pewnością zachwyci wszystkich łasuchów i będzie idealny na letnie popołudnie.
Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
- Przygotuj formę o wymiarach 27 x 18 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Odsącz brzoskwinie z syropu i pokrój je na kawałki.
- W misce wymieszaj 50 gramów cukru i 50 gramów mąki.
- Dodaj 40 gramów masła i zagnieć składniki na kruszonkę.
- W oddzielnej misce roztrzep jajka z 100 gramami cukru, szczyptą soli i cukrem waniliowym.
- Dodaj 100 ml oleju roślinnego i 100 gramów jogurtu, wymieszaj.
- Przesiej 250 gramów mąki i 10 gramów proszku do pieczenia do miski z mokrymi składnikami.
- Delikatnie wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednolite ciasto.
- Wylej ciasto do przygotowanej formy.
- Rozłóż pokrojone brzoskwinie na cieście.
- Na wierzch ciasta posyp kruszonką.
- Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35 minut, aż stanie się złocista.
- Po upieczeniu wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
- Tarta z brzoskwiniami z puszki jest gotowa do podania
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Tarta z brzoskwiniami z puszki, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również