Tarta z brzoskwiniami z puszki

Tarta z brzoskwiniami z puszki to prosty i szybki deser, który zaskoczy smakiem i wyglądem. Podstawą przepisu jest kruchy spód, który następnie jest nadziewany kremowym serem i obficie udekorowany brzoskwiniami z puszki. Całość można posypać odrobiną cynamonu lub skropić delikatnie miodem, aby podkreślić smak owoców. Gotowy deser z pewnością zachwyci wszystkich łasuchów i będzie idealny na letnie popołudnie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
  2. Przygotuj formę o wymiarach 27 x 18 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia.
  3. Odsącz brzoskwinie z syropu i pokrój je na kawałki.
  4. W misce wymieszaj 50 gramów cukru i 50 gramów mąki.
  5. Dodaj 40 gramów masła i zagnieć składniki na kruszonkę.
  6. W oddzielnej misce roztrzep jajka z 100 gramami cukru, szczyptą soli i cukrem waniliowym.
  7. Dodaj 100 ml oleju roślinnego i 100 gramów jogurtu, wymieszaj.
  8. Przesiej 250 gramów mąki i 10 gramów proszku do pieczenia do miski z mokrymi składnikami.
  9. Delikatnie wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednolite ciasto.
  10. Wylej ciasto do przygotowanej formy.
  11. Rozłóż pokrojone brzoskwinie na cieście.
  12. Na wierzch ciasta posyp kruszonką.
  13. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35 minut, aż stanie się złocista.
  14. Po upieczeniu wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
  15. Tarta z brzoskwiniami z puszki jest gotowa do podania
Tarta z brzoskwiniami z puszki

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Tarta z brzoskwiniami z puszki, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up