Surówka z białej kapusty, marchewki i papryki

Surówka z białej kapusty, marchewki i papryki to klasyczna i kolorowa sałatka, którą przygotuje się szybko i łatwo. Mieszanka chrupiącej kapusty, słodkiej marchewki i soczystej papryki sprawia, że ta surówka jest idealnym dodatkiem do dań głównych lub smacznym lekkim posiłkiem na zimno. Można ją podawać z ulubionym dressingiem lub po prostu skropić sokiem z cytryny i oliwą. Bogata w witaminy i świeżość tej surówki z pewnością odświeży każdy posiłek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Umyć i oczyścić białą kapustę, pokroić ją na drobne kawałki.
  2. Pokroić jedną mniejszą cebulkę w piórka.
  3. Oczyścić i zetrzeć jedną dużą marchewkę na tarce o grubych oczkach.
  4. Pokroić jedną małą paprykę w cienkie paseczki lub kostkę.
  5. Przygotować zalewę: w garnuszku wymieszać wodę, cukier, ocet jabłkowy, sól i olej
  6. Wymieszać pokrojoną kapustę, cebulę, marchewkę i paprykę w misce.
  7. Zalać warzywa przygotowaną, wystudzoną zalewą
  8. Przykryć surówkę folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
  9. Surówka gotowa do podania
Surówka z białej kapusty, marchewki i papryki

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Surówka z białej kapusty, marchewki i papryki, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up