Surówka z białej kapusty, marchewki i papryki

Surówka z białej kapusty, marchewki i papryki to klasyczna i kolorowa sałatka, którą przygotuje się szybko i łatwo. Mieszanka chrupiącej kapusty, słodkiej marchewki i soczystej papryki sprawia, że ta surówka jest idealnym dodatkiem do dań głównych lub smacznym lekkim posiłkiem na zimno. Można ją podawać z ulubionym dressingiem lub po prostu skropić sokiem z cytryny i oliwą. Bogata w witaminy i świeżość tej surówki z pewnością odświeży każdy posiłek.
Składniki
Przygotowanie
- Umyć i oczyścić białą kapustę, pokroić ją na drobne kawałki.
- Pokroić jedną mniejszą cebulkę w piórka.
- Oczyścić i zetrzeć jedną dużą marchewkę na tarce o grubych oczkach.
- Pokroić jedną małą paprykę w cienkie paseczki lub kostkę.
- Przygotować zalewę: w garnuszku wymieszać wodę, cukier, ocet jabłkowy, sól i olej
- Wymieszać pokrojoną kapustę, cebulę, marchewkę i paprykę w misce.
- Zalać warzywa przygotowaną, wystudzoną zalewą
- Przykryć surówkę folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
- Surówka gotowa do podania
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Surówka z białej kapusty, marchewki i papryki, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.
Dodaj komentarz
Zalecamy również