Sos z mango do sałatki

Sos z mango to idealna propozycja dla wszystkich, którzy chcą dodać tropikalnej nuty do swojej sałatki. Łączący słodką soczystość mango z ostrym imbirem i kwaśnością limonki, ten sos sprawia, że każdy posiłek staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Prosty w przygotowaniu, doskonały do sałatek z kurczakiem czy krewetkami.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zalać kaszę wrzątkiem w proporcji 1 cm wody ponad kaszę, przykryć i poczekać aż napęcznieje i wystygnie.
  2. Przygotować dressing: zmiksować suszone pomidory, oliwę z zalewy (lub namoczoną wodę z suszonych pomidorów), rodzynki, łuskany słonecznik, sok z cytryny, ocet, sól i pieprz.
  3. Obrać i pokroić mango w kostkę, przygotować awokado, drobno posiekać cebulę, rozdrabniać szpinak i pietruszkę, dodać chili.
  4. Opłukać czerwoną fasolę na sicie.
  5. Podprażyć pestki.
  6. Połączyć wszystkie warzywa, owoce, fasolę i podprażone pestki w misce.
  7. Dodać przygotowany dressing i dokładnie wymieszać.
  8. Sprawdzić konsystencję sosu i ewentualnie dodać oliwę lub wodę, doprawić do smaku.
  9. Wymieszać całą sałatkę.
  10. Podawać i smacznego!
Sos z mango do sałatki

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Sos z mango do sałatki, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up