Sos z mango do sałatki
Sos z mango to idealna propozycja dla wszystkich, którzy chcą dodać tropikalnej nuty do swojej sałatki. Łączący słodką soczystość mango z ostrym imbirem i kwaśnością limonki, ten sos sprawia, że każdy posiłek staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Prosty w przygotowaniu, doskonały do sałatek z kurczakiem czy krewetkami.
Składniki
Przygotowanie
- Zalać kaszę wrzątkiem w proporcji 1 cm wody ponad kaszę, przykryć i poczekać aż napęcznieje i wystygnie.
- Przygotować dressing: zmiksować suszone pomidory, oliwę z zalewy (lub namoczoną wodę z suszonych pomidorów), rodzynki, łuskany słonecznik, sok z cytryny, ocet, sól i pieprz.
- Obrać i pokroić mango w kostkę, przygotować awokado, drobno posiekać cebulę, rozdrabniać szpinak i pietruszkę, dodać chili.
- Opłukać czerwoną fasolę na sicie.
- Podprażyć pestki.
- Połączyć wszystkie warzywa, owoce, fasolę i podprażone pestki w misce.
- Dodać przygotowany dressing i dokładnie wymieszać.
- Sprawdzić konsystencję sosu i ewentualnie dodać oliwę lub wodę, doprawić do smaku.
- Wymieszać całą sałatkę.
- Podawać i smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Sos z mango do sałatki, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.
Dodaj komentarz
Zalecamy również