Śledzie z papryką i cebulą

Śledzie z papryką i cebulą to tradycyjne danie kuchni polskiej, które świetnie sprawdza się na wigilijnym stole. Delikatne filety śledziowe marynowane są w octowej marynacie z dodatkiem papryki i cebuli, co nadaje im wyjątkowego smaku i aromatu. Prosty w przygotowaniu przepis, który zachwyci miłośników śledzi.

Składniki

Przygotowanie

  1. W rondlu wymieszaj 2 szklanki wody, 1/2 szklanki octu 10%, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 4-6 ziaren pieprzu, 1 łyżkę cukru i 1/2 łyżeczki soli.
  2. Dodaj 2 średniej wielkości cebule pokrojone w plastry do gotującej się zalewy
  3. Pokrój 1/2 czerwonej papryki i 2 ogórki konserwowe.
  4. Odsącz 600 g śledzi z solanki i namocz je w wodzie przez 2 godziny, zmieniając wodę 3 razy.
  5. Po namoczeniu śledzi, ułóż je warstwami w naczyniu, na przemian z pokrojoną cebulą, papryką i ogórkami.
  6. Zalej śledzie zalewą, która ostygła.
  7. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na 48 godzin
Śledzie z papryką i cebulą

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Śledzie z papryką i cebulą, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up