Śledzie w majonezie z ogórkiem kiszonym

Śledzie w majonezie z ogórkiem kiszonym to klasyczny polski przepis na przekąskę lub dodatek do obiadu. Śledzie marynowane w majonezie, z dodatkiem kawałków ogórka kiszonego, tworzą połączenie słodko-kwaśne o intensywnym smaku. Przygotowanie tego dania jest proste i szybkie, a efekt zachwycająco aromatyczny i smaczny. Idealne danie na przyjęcia i spotkania rodzinne.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wymocz filety śledziowe, jeśli są zasolone, przez około 3 godziny, zmieniając wodę co jakiś czas.
  2. Jeśli używamy śledzi wiejskich, pokrój je na mniejsze kawałki.
  3. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zalej wrzątkiem, aby złagodzić smak.
  4. Pokrój marynowane pieczarki, ogórki konserwowe oraz marynowaną paprykę w drobną kostkę.
  5. W misce połącz filety śledziowe, cebulę, marynowane pieczarki, ogórki konserwowe i marynowaną paprykę.
  6. Dodaj ocet, liść laurowy, ziele angielskie, musztardę francuską, pieprz i olej lniany.
  7. Wymieszaj wszystkie składniki, tak aby wszystko ładnie się połączyło.
  8. Przełóż przygotowany sos śledziowy do słoika, upewniając się, że wszystkie składniki są dokładnie pokryte olejem
  9. Odstaw słoik do lodówki na około 12 godzin, aby smaki się przegryzły.
  10. Śledzie w majonezie z ogórkiem kiszonym są gotowe! Przełóż do miseczki i podawaj
Śledzie w majonezie z ogórkiem kiszonym

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Śledzie w majonezie z ogórkiem kiszonym, możesz odwiedzić kategorię Przekąski na imprezę.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up