Śledź z papryką i ogórkiem
Przepis na śledzia z papryką i ogórkiem to proste danie o świeżym smaku i pikantnej nutce. Śledź marynowany w occie łączy się tu z chrupiącym ogórkiem i słodką papryką, tworząc doskonałą kombinację smaków. Danie idealnie nadaje się na obiad lub przekąskę, a także doskonale komponuje się z pieczywem. Gotowe w kilka minut, to idealny wybór na szybką i smaczną potrawę.
Składniki
Przygotowanie
- Namoczyć śledzie w wodzie z octem przez 4 godziny.
- Posiekać 2 małe cebule w cienkie paski (julienne).
- Dodać posiekany ząbek czosnku i posiekaną papryczkę chili (z pestkami) do miski z cebulą.
- Pokroić suszone pomidory w paski i dodać je do miski wraz z zalewą.
- Dodać kapary, prowansalskie zioła, świeżo zmielony czarny pieprz do miski i dokładnie wymieszać.
- Odsączyć namoczone śledzie i osuszyć je papierowym ręcznikiem
- W słoiku warstwami układać mieszankę z ziół i warzyw oraz kawałki śledzi.
- Na wierzch dodać oliwę z oliwek pozostałą po suszonych pomidorach.
- Zamknąć słoik, nie należy go zamykać zbyt ciasno.
- Schłodzić w lodówce przez 2-3 dni, najlepszy smak będzie po tygodniu.
- Podawać na przyjęciu karnawałowym i cieszyć się smakiem.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Śledź z papryką i ogórkiem, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.
Dodaj komentarz
Zalecamy również