Sernik z wiśniami i czekoladą

Sernik z wiśniami i czekoladą to pyszna i oryginalna propozycja dla miłośników słodkich deserów. Połączenie klasycznego smaku sera z kwaśnymi wiśniami i kremowej czekolady sprawia, że ten sernik zyskuje wyjątkowy, aromatyczny smak. Przepis ten z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią eksperymentować w kuchni i cenią sobie oryginalność w deserach.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozpuść 150 g masła na małym ogniu.
  2. Zmiel 200 g herbatników w blenderze i wlej rozpuszczone masło
  3. Wysyp masę herbatnikową na blaszkę o wymiarach 22x33 cm i dociskaj.
  4. Wstaw blaszkę do piekarnika na 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  5. W misie ubij 8 żółtek z połową cukru do uzyskania białości.
  6. Dodaj 1 kg sera, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mleka w proszku
  7. Ubij 1/2 litra śmietany kremówki 30% lub 36% i dodaj do masy serowej.
  8. Dodaj startą skórkę z 1 wyparzonej cytryny do masy.
  9. Ubij 8 białek ze szczyptą soli
  10. Wymieszaj 450 g mrożonych wiśni z 1 budyń śmietankowym lub waniliowym (bez cukru), a następnie wyłóż je na spód ciasta.
  11. Rozprowadź masy serową na wiśniach.
  12. Piecz sernik w piekarniku przez 75-80 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza, aż do uzyskania złotego koloru.
  13. Ostudź sernik w uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie posyp cukrem pudrem.
  14. Smacznego!
Sernik z wiśniami i czekoladą

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Sernik z wiśniami i czekoladą, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up