Sernik z wiśniami i czekoladą
Sernik z wiśniami i czekoladą to pyszna i oryginalna propozycja dla miłośników słodkich deserów. Połączenie klasycznego smaku sera z kwaśnymi wiśniami i kremowej czekolady sprawia, że ten sernik zyskuje wyjątkowy, aromatyczny smak. Przepis ten z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią eksperymentować w kuchni i cenią sobie oryginalność w deserach.
Składniki
Przygotowanie
- Rozpuść 150 g masła na małym ogniu.
- Zmiel 200 g herbatników w blenderze i wlej rozpuszczone masło
- Wysyp masę herbatnikową na blaszkę o wymiarach 22x33 cm i dociskaj.
- Wstaw blaszkę do piekarnika na 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- W misie ubij 8 żółtek z połową cukru do uzyskania białości.
- Dodaj 1 kg sera, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mleka w proszku
- Ubij 1/2 litra śmietany kremówki 30% lub 36% i dodaj do masy serowej.
- Dodaj startą skórkę z 1 wyparzonej cytryny do masy.
- Ubij 8 białek ze szczyptą soli
- Wymieszaj 450 g mrożonych wiśni z 1 budyń śmietankowym lub waniliowym (bez cukru), a następnie wyłóż je na spód ciasta.
- Rozprowadź masy serową na wiśniach.
- Piecz sernik w piekarniku przez 75-80 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza, aż do uzyskania złotego koloru.
- Ostudź sernik w uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie posyp cukrem pudrem.
- Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Sernik z wiśniami i czekoladą, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również