Sernik z mlekiem i olejem - sprawdzony przepis
Sernik z mlekiem i olejem to pyszna i delikatna w smaku wersja tradycyjnego sernika. Dzięki dodatkowi oleju jest wilgotny i puszysty, a jednocześnie bardzo prosty w przygotowaniu. Doskonały na rodzinne spotkania czy uroczystości, zachwyci wszystkich miłośników serników.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj spód:
- Wymieszaj 3/4 szklanki mąki pszennej, 150 g miękkiego masła, 2 pełne łyżki cukru pudru, 3 żółtka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
- C przez 15-20 minut.
- Przygotuj masę serową:
- Ubij 9 białek, stopniowo dodając 1 szklankę cukru.
- W osobnej misie wymieszaj 1 kg sera sernikowego, 2 serki typu danio waniliowe, 6 żółtek, 2 cukry waniliowe, 3 budynie bez cukru, 1,5 szklanki mleka i 3/4 szklanki oleju.
- Wymieszane ciasto powinno być puszyste.
- Pieczenie:
- C przez 50-60 minut.
- Sprawdź gotowość sernika, wierzch powinien być lekko złoty, a środek nieco chybotliwy.
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwi i pozwól sernikowi wystygnąć przez 30-40 minut.
- Podanie i przechowywanie:
- Po wystudzeniu oddziel brzegi od rantu, wyjmij sernik z blaszki i pozwalaj mu całkowicie wystygnąć przed krojeniem.
- Sernik można przechowywać w temperaturze pokojowej, nie wymaga chłodzenia.
- Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Sernik z mlekiem i olejem - sprawdzony przepis, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również