Sernik na biszkoptach z budyniem

Sernik na biszkoptach z budyniem to pyszne i sycące połączenie dwóch ulubionych deserów. Biszkoptowa spódka jest delikatna i puszysta, idealnie komplementując kremowy sernik z dodatkiem wanilowego budyniu. To prosty, lecz aromatyczny deser, który z pewnością zadowoli podniebienia miłośników słodkości.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj formę do ciasta, ułóż na dnie herbatniki.
  2. W naczyniu rozpuść 2 budynie waniliowe w 180 ml mleka, dokładnie mieszaj.
  3. Roztrzep jajka widelcem, odstaw.
  4. W garnku rozpuszcz masło, dodaj cukier puder i cukier waniliowy, podgrzewaj aż cukier się rozpuści.
  5. Stopniowo dodawaj twaróg sernikowy, lub zmielony twaróg, dokładnie mieszaj.
  6. Dodaj roztrzepane jajka, mieszaj.
  7. Podgrzewaj masę serową, mieszając aż zacznie robić się rzadsza.
  8. Gdy masa lekko wrze, dodaj rozpuszczone w mleku budynie, energicznie mieszaj, gotuj aż zgęstnieje.
  9. Zdejmij garnek z palnika, wyłóż połowę masy na herbatniki, wyrównaj.
  10. Połóż drugą warstwę herbatników, lekko dociskaj, wyłóż resztę masy serowej, wyrównaj.
  11. Przygotuj polewę czekoladową: podgrzej czekoladę mleczną z 3-4 łyżkami mleka, aż się rozpuści.
  12. Polej ciasto ciepłą czekoladą, rozprowadź po całej powierzchni.
  13. Wstaw sernik do lodówki, najlepiej na całą noc przed podaniem.
  14. Smacznego!
Sernik na biszkoptach z budyniem

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Sernik na biszkoptach z budyniem, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up