Sernik na biszkoptach z budyniem
Sernik na biszkoptach z budyniem to pyszne i sycące połączenie dwóch ulubionych deserów. Biszkoptowa spódka jest delikatna i puszysta, idealnie komplementując kremowy sernik z dodatkiem wanilowego budyniu. To prosty, lecz aromatyczny deser, który z pewnością zadowoli podniebienia miłośników słodkości.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj formę do ciasta, ułóż na dnie herbatniki.
- W naczyniu rozpuść 2 budynie waniliowe w 180 ml mleka, dokładnie mieszaj.
- Roztrzep jajka widelcem, odstaw.
- W garnku rozpuszcz masło, dodaj cukier puder i cukier waniliowy, podgrzewaj aż cukier się rozpuści.
- Stopniowo dodawaj twaróg sernikowy, lub zmielony twaróg, dokładnie mieszaj.
- Dodaj roztrzepane jajka, mieszaj.
- Podgrzewaj masę serową, mieszając aż zacznie robić się rzadsza.
- Gdy masa lekko wrze, dodaj rozpuszczone w mleku budynie, energicznie mieszaj, gotuj aż zgęstnieje.
- Zdejmij garnek z palnika, wyłóż połowę masy na herbatniki, wyrównaj.
- Połóż drugą warstwę herbatników, lekko dociskaj, wyłóż resztę masy serowej, wyrównaj.
- Przygotuj polewę czekoladową: podgrzej czekoladę mleczną z 3-4 łyżkami mleka, aż się rozpuści.
- Polej ciasto ciepłą czekoladą, rozprowadź po całej powierzchni.
- Wstaw sernik do lodówki, najlepiej na całą noc przed podaniem.
- Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Sernik na biszkoptach z budyniem, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również