Schab z pieczarkami i serem
Schab z pieczarkami i serem to pyszne i proste danie, które z pewnością zadowoli wszystkich miłośników mięsa. Soczysty schab, aromatyczne pieczarki i roztopiony ser tworzą idealne połączenie smakowe. To danie świetnie sprawdzi się na obiad w rodzinnej atmosferze lub na specjalną okazję.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotować około 1,5 kg schabu, pokrojonego w plastry.
- Posypać mięso solą, pieprzem i włoskimi ziołami.
- Posiekać 1-2 cebule.
- Nasmarować naczynie do pieczenia olejem roślinnym.
- W rondlu rozpuścić około 220 g smalcu i dodać 50 ml oleju roślinnego.
- Dodać 1/2 łyżeczki papryki i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Dodać na dno naczynia kiszoną kapustę.
- Ułożyć pokrojone wcześniej schabowe na kapuście.
- Posiekać 1 cebulę i rozgrzać olej w rondlu.
- Rozgrzać olej i dodać 170 g smalcu.
- Dodać pokrojone ziemniaki, posolić, posypać pieprzem, papryką i bazylią.
- Włożyć ziemniaki wraz z cebulą na schabowe.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez 45 minut.
- Po tym czasie usunąć pergamin i piec przez kolejne 15 minut do zrumienienia mięsa.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Schab z pieczarkami i serem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również