Schab z pieczarkami i serem

Schab z pieczarkami i serem to pyszne i proste danie, które z pewnością zadowoli wszystkich miłośników mięsa. Soczysty schab, aromatyczne pieczarki i roztopiony ser tworzą idealne połączenie smakowe. To danie świetnie sprawdzi się na obiad w rodzinnej atmosferze lub na specjalną okazję.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotować około 1,5 kg schabu, pokrojonego w plastry.
  2. Posypać mięso solą, pieprzem i włoskimi ziołami.
  3. Posiekać 1-2 cebule.
  4. Nasmarować naczynie do pieczenia olejem roślinnym.
  5. W rondlu rozpuścić około 220 g smalcu i dodać 50 ml oleju roślinnego.
  6. Dodać 1/2 łyżeczki papryki i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  7. Dodać na dno naczynia kiszoną kapustę.
  8. Ułożyć pokrojone wcześniej schabowe na kapuście.
  9. Posiekać 1 cebulę i rozgrzać olej w rondlu.
  10. Rozgrzać olej i dodać 170 g smalcu.
  11. Dodać pokrojone ziemniaki, posolić, posypać pieprzem, papryką i bazylią.
  12. Włożyć ziemniaki wraz z cebulą na schabowe.
  13. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez 45 minut.
  14. Po tym czasie usunąć pergamin i piec przez kolejne 15 minut do zrumienienia mięsa.
Schab z pieczarkami i serem

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Schab z pieczarkami i serem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up