Kotlet schabowy pieczony z kością w plastrach

Kotlet schabowy pieczony z kością w plastrach to klasyczne danie, które zachwyca prostotą i smakiem. Mięso schabowe obtoczone bułką tarta, pieczone w piekarniku z kością w plastrach, zachowuje soczystość i aromat. Idealne danie na obiad, które zawsze cieszy podniebienie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokrój 2 cebule.
  2. Pokrój kawałek schabu na równe części i rozbij, doprawiając solą i pieprzem.
  3. Na dobrze rozgrzanej patelni smaż mięso po 4-5 minut z każdej strony.
  4. Dodaj poszatkowaną cebulę.
  5. Wlej 200 ml wody, dopraw solą i pieprzem.
  6. Duś pod przykryciem przez 50 minut, co jakiś czas sprawdzając, czy nie trzeba dolać wody.
  7. Gdy mięso będzie miękkie, dodaj mąkę wymieszaną z wodą
  8. Na koniec dodaj jedną łyżkę śmietany.
  9. Jeśli chcesz, posyp potrawę posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem
  10. Smacznego!
Kotlet schabowy pieczony z kością w plastrach

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Kotlet schabowy pieczony z kością w plastrach, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up