Sałatka z jajek na Wielkanoc

Sałatka z jajek na Wielkanoc to klasyczna potrawa przygotowywana na świąteczny stół. Składniki to ugotowane jajka, majonez, musztarda, korniszon, szczypiorek i przyprawy. Sałatka jest prosta w przygotowaniu, a jej delikatny smak i kremowa konsystencja sprawiają, że często gości na polskich stołach w czasie świąt wielkanocnych.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotuj 6 jajek przez 9 minut.
  2. Odstaw jaja do ostygnięcia, obierz je i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Pokrój 6 ogórków konserwowych, 200 g szynki konserwowej, 200 g sera gouda na drobną kostkę.
  4. Dokładnie umyj 1 por i pokrój na cienkie plastry.
  5. Osącz 180 g kukurydzy konserwowej.
  6. W misce połącz jajka, ogórki, szynkę, ser, kukurydzę.
  7. Dodaj 4 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczkę musztardy, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
  8. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki.
  9. Dobrze wymieszane składniki włóż do lodówki na około 30 minut, aby się schłodziły i smaki się połączyły.
  10. Podawaj sałatkę z jajek na Wielkanoc, życząc smacznego.
  11. Możesz podać informację o swoim mieście jako dodatkową ciekawostkę na końcu przepisu.
Sałatka z jajek na Wielkanoc

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Sałatka z jajek na Wielkanoc, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up