Sałatka z żurawiną i słonecznikiem

Sałatka z żurawiną i słonecznikiem to lekka i orzeźwiająca przekąska idealna na ciepłe dni. Kwaśna żurawina doskonale komponuje się z chrupiącymi ziarnami słonecznika, tworząc interesujący smakowy duet. Dodatkowo sałatka jest bogata w wartościowe składniki odżywcze i witaminy, sprawiając, że jest idealnym uzupełnieniem zdrowej diety.

Składniki

Przygotowanie

  1. Sałatę lodową dokładnie umyć i pokroić na drobne kawałki.
  2. Rzodkiewki umyć, odciąć końce i pokroić w plasterki.
  3. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki.
  4. Ogórka umyć, obrać ze skóry (opcjonalnie) i pokroić w kostkę.
  5. Koper drobno posiekać.
  6. W dużym naczyniu wymieszać sałatę, rzodkiewki, pomidorki, ogórka i koperek.
  7. W osobnej miseczce przygotować sos, mieszając jogurt naturalny, majonez, słodką paprykę, sól i pieprz.
  8. Sosem polać sałatkę i delikatnie wymieszać.
  9. Sałatkę posypać uprażonymi słonecznikami i świeżą żurawiną.
  10. Na koniec udekorować sałatkę resztą żurawiny.
  11. Sałatkę z żurawiną i słonecznikiem podawać schłodzoną.
  12. Smacznego!
Sałatka z żurawiną i słonecznikiem

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Sałatka z żurawiną i słonecznikiem, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up