Sałatka z wędzonym pstrągiem i jajkiem
Sałatka z wędzonym pstrągiem i jajkiem to pyszne i pożywne danie, które idealnie nadaje się na lekki obiad lub kolację. Łączy w sobie delikatny smak wędzonego pstrąga z kremowym jajkiem i świeżymi warzywami. Prosta w przygotowaniu, zdrowa i pełna witamin – doskonała propozycja dla miłośników śródziemnomorskiego smaku.
Składniki
Przygotowanie
- Otwórz opakowanie roszpunki lub młodego szpinaku i ułóż na półmisku.
- Pokrój około 8-10 pomidorków koktajlowych na ćwiartki i ułóż na roszpunki.
- Pokrój 200 g wędzonego łososia na kawałki i ułóż na warzywach.
- Ugotuj 3 jajka na twardo, obierz je i pokrój na ćwiartki, a następnie ułóż na sałatce.
- Pokrój pół czerwonej cebuli w półplasterki i umieść na sałatce.
- Na suchej patelni podpraż łyżkę sezamu, a następnie ostudź.
- Przygotuj sos, mieszając 5 łyżek oliwy, 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę musztardy, 2 łyżki octu jabłkowego, sól i pieprz
- Polej sałatkę przygotowanym sosem.
- Posól do smaku.
- Posyp sałatkę uprażonym wcześniej sezamem.
- Sałatkę z łososiem i jajkiem można podawać.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Sałatka z wędzonym pstrągiem i jajkiem, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.
Dodaj komentarz
Zalecamy również