Sałatka z tortellini i rukolą

Sałatka z tortellini i rukolą to lekka i orzeźwiająca potrawa, idealna na ciepłe dni. Połączenie świeżej rukoli z kolorowymi tortellini i dodatkiem pomidorów oraz sera feta tworzy pyszny i pożywny posiłek. Całość delikatnie skropiona sosem winegret z nutą czosnku i bazylii. Prosty w przygotowaniu przepis, który zachwyci niejednego smakosza.

Składniki

Przygotowanie

  1. Gotujemy tortellini zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok
  2. Rukolę myjemy i osuszamy, a suszone pomidory odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Rozgrzewamy suchą patelnię, wrzucamy słonecznik i podprażamy aż delikatnie się zezłoci, następnie dodajemy do miski.
  4. Do miski z tortellini dodajemy pokrojone pomidory, kostkę lub pokruszoną gorgonzolę, rukolę i podsmażony słonecznik.
  5. Przygotowujemy sos: mieszamy biały ocet winny, olej, miód, musztardę, majonez, doprawiamy solą i pieprzem
  6. Sos wlewamy do miski z pozostałymi składnikami, delikatnie mieszamy.
  7. Sałatkę podajemy i podajemy
Sałatka z tortellini i rukolą

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Sałatka z tortellini i rukolą, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up