Sałatka z mango, awokado i mozzarellą

Sałatka z mango, awokado i mozzarellą to lekka i orzeźwiająca potrawa, idealna na ciepłe dni. Połączenie słodkiego mango, kremowego awokado i delikatnej mozzarelli tworzy wyjątkowy i pełen kontrastów smakowych dani. Skropiona sosem z octu balsamicznego i oliwy z oliwek, ta sałatka doskonale komponuje się z grillowanym mięsem lub jako samodzielna przekąska.

Składniki

Przygotowanie

  1. Gotowanie kaszy: Zalać kaszę wrzątkiem (woda 1 cm ponad kaszę), przykryć i poczekać, aż napęcznieje i wystygnie.
  2. Pokroić mango w kostkę i dodać do miski.
  3. Podprażyć pestki różnych nasion.
  4. Pokroić awokado w kostkę i dodać do miski.
  5. Posiekać drobno cebulę, szpinak, pietruszkę i chili, dodać do miski.
  6. Opłukać czerwoną fasolę i dodać do miski razem z podprażonymi pestkami.
  7. Przygotować dressig: wykorzystać suszone pomidory, oliwę z zalewy (lub wodę z moczenia suszonych pomidorów), rodzynki, łuskany słonecznik, sok z cytryny, ocet, sól i pieprz.
  8. Zmiksować wszystkie składniki dressingu.
  9. Wlać dressing na sałatkę i dokładnie wymieszać.
  10. Doprawić do smaku.
  11. Jeśli dressing jest za gęsty, dodać więcej oliwy lub wody i ponownie zmiksować.
  12. Podawać sałatkę i cieszyć się jej smakiem.
Sałatka z mango, awokado i mozzarellą

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Sałatka z mango, awokado i mozzarellą, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up