Sałatka z łososiem wędzonym i awokado

Sałatka z łososiem wędzonym i awokado to lekka i smaczna potrawa, idealna na letnie dni. Połączenie delikatnego łososia wędzonego z kremowym awokado oraz świeżymi warzywami tworzy wyjątkowy smakowy duet. Sałatka jest bogata w zdrowe tłuszcze omega-3 i witaminy, co sprawia, że jest nie tylko pyszna, ale także korzystna dla naszego organizmu. Prosty w przygotowaniu przepis, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom zdrowego jedzenia.

Składniki

Przygotowanie

  1. Otwórz opakowanie roszpunki lub młodego szpinaku i ułóż je na półmisku.
  2. Pokrój 8-10 pomidorków koktajlowych na ćwiartki i ułóż na roszpunkach.
  3. Pokrój 200g wędzonego łososia na kawałki i również ułóż na sałatce.
  4. Ugotuj na twardo 3 jajka, obierz je i pokrój na ćwiartki
  5. Posiekaj na półplasterki pół czerwonej cebuli i posyp na wierzch sałatki.
  6. Na suchej patelni podpraż łyżkę sezamu, ostudź go i posyp nim sałatkę.
  7. Przygotuj dressing: w miseczce wymieszaj 5 łyżek oliwy, 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę musztardy, 2 łyżki octu jabłkowego, sól i pieprz.
  8. Polej sałatkę przygotowanym dressingiem.
  9. Opcjonalnie posól jeszcze odrobinę, posyp sałatkę uprażonym sezamem.
  10. Sałatkę można podawać
Sałatka z łososiem wędzonym i awokado

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Sałatka z łososiem wędzonym i awokado, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up