Sałatka z kalafiorem i jajkiem

Sałatka z kalafiorem i jajkiem to świeży i lekki przepis, który świetnie sprawdzi się jako zdrowa i sycąca przekąska. Kalafior jest lekko ugotowany, a następnie mieszany z ugotowanymi na twardo jajkami, kawałkami pomidora, szczypiorkiem i sosem jogurtowym. Sałatka ta idealnie nadaje się na letnie dni, kiedy mamy ochotę na coś orzeźwiającego i pożywnego.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotowanie sosu:
  2. W miseczce wymieszaj 3 łyżki jogurtu naturalnego i 3 łyżki majonezu.
  3. Możesz dodać również przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jeśli lubisz.
  4. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i odstaw sos do lodówki.
  5. Przygotowanie składników sałatki:
  6. Umyj i pokrój na drobno 1 pęczek szczypiorku.
  7. Ugotuj 600 g kalafiora w osolonej wodzie do momentu, aż będzie al dente, a następnie ostudź.
  8. Ugotuj 4 jajka na twardo.
  9. Umyj i osusz 3-4 liście sałaty oraz 5 rzodkiewek.
  10. Odstaw naczynie, w którym będziesz układać składniki.
  11. Układanie sałatki:
  12. Na dnie naczynia ułóż pierwszą warstwę drobno poszatkowanej sałaty.
  13. Następnie wyłóż pierwszą warstwę kalafiora, rozrywając go na mniejsze różyczki.
  14. Pokrój pomidorki na połówki (lub ósemki) i ułóż je na kalafiorze.
  15. Pokrój jajka na ósemki i ułóż pomiędzy pomidorki.
  16. Pokrój rzodkiewki w plastry i ułóż pomiędzy pozostałe składniki.
  17. Kontynuuj warstwowanie, aż wykorzystasz wszystkie składniki.
  18. Polewanie i dekoracja:
  19. Wyjmij sos z lodówki i polej nim sałatkę.
  20. Posyp sałatkę szczypiorkiem.
  21. Możesz pokroić dodatkowy pomidorek i umieścić go jako dekorację na środku.
  22. Możesz również dodać więcej rzodkiewki, aby efektowniej udekorować sałatkę.
  23. Podanie:
  24. Sałatkę możesz schłodzić w lodówce przed podaniem.
  25. Chociaż zaleca się podanie od razu z polanym sosem.
  26. Smacznego!
Sałatka z kalafiorem i jajkiem

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Sałatka z kalafiorem i jajkiem, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up