Sałatka z camembertem i żurawiną

Sałatka z camembertem i żurawiną to pyszne i wykwintne danie, które idealnie sprawdzi się na letnie przyjęcia czy kolację w gronie bliskich. Delikatny camembert świetnie komponuje się z kwaśną żurawiną, tworząc interesujący kontrast smakowy. Sałatka ta nie tylko pięknie prezentuje się na talerzu, lecz także doskonale smakuje, zachęcając do kolejnej porcji.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić trzy dojrzałe, ale nie za miękkie gruszki na 8 kawałków każda.
  2. Rozgrzać dużą patelnię z łyżką masła i dodać pokrojone gruszki
  3. Dodać sok z połowy cytryny i jedną pełną łyżkę miodu
  4. Usunąć gruszki z patelni i wystudzić.
  5. Na półmisku wyłożyć młode listki szpinaku i rukoli.
  6. Pokroić kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej na mniejsze części i ułożyć na listkach sałaty.
  7. Pokroić ser camembert (lub gorgonzolę) w kawałki i również ułożyć na sałatce.
  8. Przygotować sos, mieszając 3-4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego, łyżeczkę musztardy miodowej, sok z połowy pomarańczy, sól i pieprz.
  9. Polać sałatkę sosem.
  10. Ułożyć karmelizowane gruszki na sałatce.
  11. Sałatkę z camembertem i żurawiną gotowa! Smacznego!
Sałatka z camembertem i żurawiną

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Sałatka z camembertem i żurawiną, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up