Sałatka z awokado z tuńczykiem i ogórkiem
Sałatka z awokado z tuńczykiem i ogórkiem to szybki, łatwy i zdrowy przepis, który doskonale nadaje się na lekki posiłek czy przekąskę. Połączenie kremowego awokado z białkiem tuńczyka oraz świeżym ogórkiem tworzy wyjątkowe połączenie smaków i tekstur. Sałatkę można doprawić sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, solą i pieprzem, aby nadać jej dodatkowego aromatu i świeżości. Dobrze komponuje się zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do dań głównych.
Składniki
Przygotowanie
- Obierz i pokrój 1 ogórek sałatkowy na mniejsze kawałki.
- Posiekaj drobno 1 niezbyt dużą czerwoną cebulę oraz mały pęczek natki pietruszki.
- Obranego awokado również pokrój na mniejsze kawałki.
- W dużym naczyniu wymieszaj pokrojone ogórki, cebulę, pietruszkę i awokado.
- Dodaj odsączony tuńczyk z puszki (około 120g).
- Skrop sałatkę około 1 łyżką soku z cytryny.
- Dopraw sałatkę solą i pieprzem według własnego smaku.
- Dodaj około 3 łyżki oliwy z oliwek.
- Delikatnie wszystko wymieszaj, aby składniki się połączyły.
- Sałatkę możesz odstawić na chwilę do lodówki przed podaniem, aby aromaty się przegryzły
- Sałatkę z awokado, tuńczykiem i ogórkiem serwuj na talerzu i gotowe! Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Sałatka z awokado z tuńczykiem i ogórkiem, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.
Dodaj komentarz
Zalecamy również