Przepis na Sajgonki z Kurczakiem i Warzywami

Sajgonki z kurczakiem i warzywami to danie inspirowane kuchnią azjatycką, charakteryzujące się pysznym i chrupiącym nadzieniem z mięsa kurczaka i warzyw. To idealna propozycja na lekki obiad lub przekąskę.

Składniki

Przygotowanie

  1. Poszatkować imbir, czosnek, miętę i pietruszkę.
  2. Podzielić i pokroić marchewkę na drobne słupki.
  3. Zalewać suche grzyby mun wrzątkiem na 10-15 minut.
  4. Wrzucić makaron ryżowy do wrzącej wody, odcedzić i pokroić.
  5. Szatkować odcedzone grzyby mun.
  6. Obrabiać i szatkować świeży imbir i czosnek.
  7. Rozgrzać patelnię z olejem z ryżu i zesmażyć czosnek i imbir.
  8. Dodać szynkę wieprzową i smażyć aż do momentu, gdy nie ma różowych kawałków.
  9. Dodać pokrojoną marchewkę, poddusić, a następnie dodać sos sojowy i sos rybny.
  10. Po przesmażeniu mięsa, przełożyć je do osobnej miski i dodać pozostałe składniki, włącznie z jajkiem, miętą i pietruszką.
  11. Przygotować miskę z ciepłą wodą do zwilżania papierków ryżowych.
  12. Moczyć papierki przez 2 sekundy, nadziewać farszem i zawijać sajgonki.
  13. Podgrzać olej w woku lub patelni, a następnie smażyc sajgonki, odwracając, aż się zrumienią.
  14. Odsączyć sajgonki na papierze kuchennym.
  15. Podawać sajgonki z sosem słodko-chili.
Przepis na Sajgonki z Kurczakiem i Warzywami

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Przepis na Sajgonki z Kurczakiem i Warzywami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up