Przepis na Sajgonki z Kurczakiem i Warzywami
Sajgonki z kurczakiem i warzywami to danie inspirowane kuchnią azjatycką, charakteryzujące się pysznym i chrupiącym nadzieniem z mięsa kurczaka i warzyw. To idealna propozycja na lekki obiad lub przekąskę.
Składniki
Przygotowanie
- Poszatkować imbir, czosnek, miętę i pietruszkę.
- Podzielić i pokroić marchewkę na drobne słupki.
- Zalewać suche grzyby mun wrzątkiem na 10-15 minut.
- Wrzucić makaron ryżowy do wrzącej wody, odcedzić i pokroić.
- Szatkować odcedzone grzyby mun.
- Obrabiać i szatkować świeży imbir i czosnek.
- Rozgrzać patelnię z olejem z ryżu i zesmażyć czosnek i imbir.
- Dodać szynkę wieprzową i smażyć aż do momentu, gdy nie ma różowych kawałków.
- Dodać pokrojoną marchewkę, poddusić, a następnie dodać sos sojowy i sos rybny.
- Po przesmażeniu mięsa, przełożyć je do osobnej miski i dodać pozostałe składniki, włącznie z jajkiem, miętą i pietruszką.
- Przygotować miskę z ciepłą wodą do zwilżania papierków ryżowych.
- Moczyć papierki przez 2 sekundy, nadziewać farszem i zawijać sajgonki.
- Podgrzać olej w woku lub patelni, a następnie smażyc sajgonki, odwracając, aż się zrumienią.
- Odsączyć sajgonki na papierze kuchennym.
- Podawać sajgonki z sosem słodko-chili.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Przepis na Sajgonki z Kurczakiem i Warzywami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również