Przepis na Pierniki z Miodem Miękkie
Przepis na miękkie i aromatyczne pierniki z miodem to idealna propozycja na zimowe wieczory. Połączenie miodu, przypraw korzennych i mąki sprawia, że są delikatne w smaku i niezwykle apetyczne. Idealne uzupełnienie świątecznego menu lub smakowita przekąska do popołudniowej herbaty.
Składniki
Przygotowanie
- W rondelku rozpuścić 100 g miękkiego masła i 100 g miodu
- Odstawić masę do przestudzenia.
- W misce wymieszać 2 szklanki mąki pszennej (300 g), 3/4 szklanki mąki żytniej (100 g), 1 niepełną szklankę cukru pudru (120 g) i 1 płaską łyżeczkę sody (4 g).
- Zrobić dołek w suchych składnikach i dolać wystudzony miód z masłem oraz 2 lekko rozbite jajka
- Ciasto wałkować grubo na około 5 mm, posypując mąką, aby nie przywierało.
- Wycinać pierniczki foremką, układać na blasze wyłożonej papierem.
- Opcjonalnie zrobić dziurki, używając grubej słomki.
- Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C (grzałka górna i dolna bez termoobiegu)/165°C (z termoobiegiem) przez około 10-12 minut.
- Po upieczeniu wyjąć pierniczki z piekarnika i pozostawić na blasze do wystygnięcia.
- Pierniczki można dekorować, jednak ze względu na wilgoć w mieszkaniu mogą szybko opadać z choinki.
- Pierniczki nadają się również do pakowania jako prezent świąteczny.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Przepis na Pierniki z Miodem Miękkie, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również