Przepis na Pierniki z Miodem Miękkie

Przepis na miękkie i aromatyczne pierniki z miodem to idealna propozycja na zimowe wieczory. Połączenie miodu, przypraw korzennych i mąki sprawia, że są delikatne w smaku i niezwykle apetyczne. Idealne uzupełnienie świątecznego menu lub smakowita przekąska do popołudniowej herbaty.

Składniki

Przygotowanie

  1. W rondelku rozpuścić 100 g miękkiego masła i 100 g miodu
  2. Odstawić masę do przestudzenia.
  3. W misce wymieszać 2 szklanki mąki pszennej (300 g), 3/4 szklanki mąki żytniej (100 g), 1 niepełną szklankę cukru pudru (120 g) i 1 płaską łyżeczkę sody (4 g).
  4. Zrobić dołek w suchych składnikach i dolać wystudzony miód z masłem oraz 2 lekko rozbite jajka
  5. Ciasto wałkować grubo na około 5 mm, posypując mąką, aby nie przywierało.
  6. Wycinać pierniczki foremką, układać na blasze wyłożonej papierem.
  7. Opcjonalnie zrobić dziurki, używając grubej słomki.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C (grzałka górna i dolna bez termoobiegu)/165°C (z termoobiegiem) przez około 10-12 minut.
  9. Po upieczeniu wyjąć pierniczki z piekarnika i pozostawić na blasze do wystygnięcia.
  10. Pierniczki można dekorować, jednak ze względu na wilgoć w mieszkaniu mogą szybko opadać z choinki.
  11. Pierniczki nadają się również do pakowania jako prezent świąteczny.
Przepis na Pierniki z Miodem Miękkie

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Przepis na Pierniki z Miodem Miękkie, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up