Przepis na golonkę w piwie

Golonka w piwie to tradycyjne danie kuchni polskiej, które zachwyca mięsistym i soczystym mięsem. Przygotowanie jest proste - mięso gotowane jest w aromatycznym piwie wraz z warzywami i przyprawami, co nadaje mu intensywny smak. Podawana z kluskami lub kiszoną kapustą, golonka w piwie to wyjątkowa ucztą dla miłośników tradycyjnych dań mięsnych.

Składniki

Przygotowanie

  1. Myjemy golonki, a następnie wrzucamy je do większego garnka.
  2. Zalewamy golonki gorącą wodą i dodajemy 3 liście laurowe, 10 ziarenek pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego.
  3. Gotujemy golonki przez dwie godziny.
  4. Po godzinie gotowania dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, selera, białą część pora oraz sól.
  5. Dodajemy 2 płaskie łyżki soli i gotujemy kolejną godzinę.
  6. Wyjmujemy golonki i studzimy.
  7. Nacinamy skórę golonek w szachownicę.
  8. Przygotowujemy marynatę: w większej misce łączymy jedno piwo, łyżkę papryki słodkiej, łyżkę majeranku, pół łyżki kminku, pół łyżeczki pieprzu i czosnek.
  9. Marynatą zalewamy golonki i odstawiamy na godzinę, obracając od czasu do czasu.
  10. Sprawdzamy smak mięsa i ewentualnie dodajemy sól do marynaty.
  11. Przelewamy golonki do naczynia żaroodpornego, polewamy marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.
  12. Pieczemy golonki przez około godzinę, co jakiś czas polewając marynatą.
  13. Po około 3-4 godzinach golonki są gotowe.
  14. Podajemy golonki z musztardą, chrzanem i pieczywem
Przepis na golonkę w piwie

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Przepis na golonkę w piwie, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up