Kurczak w słodko-pikantnym sosie teriyaki z warzywami
Kurczak w słodko-pikantnym sosie teriyaki z warzywami to pyszna i pełna aromatycznych smaków propozycja na kolację. Soczyste kawałki kurczaka przygotowane w słodko-pikantnym sosie teriyaki, podane z chrupiącymi warzywami, to idealne połączenie smaków i tekstur. Proste w przygotowaniu danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni azjatyckiej.
Składniki
Przygotowanie
- Oczyszczenie i pokrojenie filetów z kurczaka, posolenie i popieprzenie ich.
- Obierz ziemniaki, pokrój je w plastry i ułóż w naczyniu do zapiekania
- Na patelni rozgrzej olej i usmaż filety z kurczaka ze wszystkich stron na złoty kolor.
- Dodaj pokrojoną paprykę do kurczaka i smaż razem.
- Po usmażeniu, połóż kurczaka z papryką na upieczonych ziemniakach.
- W misce roztrzep jajka, dodaj sól, pieprz, gęstą śmietanę, mąkę i starty ser.
- Polej mieszaniną jajeczną kurczaka z ziemniakami
- Na wierzchu połóż plastry pomidorów i wstaw do piekarnika na około 20 minut w temperaturze 200°C/392°F.
- Przygotuj sałatkę: wymieszaj rukolę, pokrojone ogórki, pomidorki koktajlowe, pokrojoną czerwoną cebulę, pokrojone awokado, pokrojone oliwki, sól, pieprz, ziarenka sezamu i oliwę z oliwek.
- Przed podaniem potrawy posyp posiekaną pietruszką.
- Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Kurczak w słodko-pikantnym sosie teriyaki z warzywami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również