Podłużne ciastko z bitą śmietaną

Ciasteczka z bitą śmietaną to eleganckie i pyszne przekąski, które świetnie sprawdzą się na przyjęciach i uroczystościach. Dzięki swojemu delikatnemu smakowi i puszystej konsystencji doskonale komponują się z aromatem wanilii i świeżymi owocami. Przygotowanie tych podłużnych delikatesów jest proste i szybkie, a efekt końcowy zachwyci wszystkich gości.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ubij jajka w misie miksera przez 15 minut (lub 10-12 minut mikserem planetarnym) dodając stopniowo cukier.
  2. W osobnej misce wymieszaj mąkę pszeniczną i mąkę ziemniaczaną.
  3. Gdy piana z jajek będzie ubita, dodaj olej i delikatnie wymieszaj.
  4. Stopniowo dodawaj przesianą wcześniej mąkę, mieszając delikatnie za każdym razem.
  5. Wylej ciasto do przygotowanej blaszki i piecz w nagrzanym piekarniku.
  6. Umyj, obierz i pokrój jabłka w kostkę
  7. Dodaj galaretki do ugotowanych jabłek, wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
  8. Umieść biszkopt na dnie formy, nasącz ponczem, ułóż warstwę jabłkową.
  9. Ubij schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem i śmietan-fixem (ewentualnie dodaj rozpuszczoną żelatynę).
  10. Na warstwie jabłek umieść bitą śmietanę i przykryj drugim blatem biszkoptowym.
  11. Ponownie nasącz biszkopt ponczem, polej ciasto rozpuszczoną czekoladą.
  12. Schłódź ciasto w lodówce przez kilka godzin przed podaniem.
Podłużne ciastko z bitą śmietaną

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Podłużne ciastko z bitą śmietaną, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up