Pierś z indyka w sosie śmietanowo serowym

Pierś z indyka w sosie śmietanowo serowym to pyszne danie, które idealnie nadaje się na obiad lub uroczysty obiad. Soczysta pierś z indyka podsmażona na patelni, zalewana aromatycznym sosem śmietanowo serowym, to połączenie, które zachwyci wszystkich miłośników kuchni. Danie można podać z ulubionymi dodatkami, takimi jak kasza, ziemniaki czy warzywa. Prosty w przygotowaniu, ale niezwykle smaczny i sycący - doskonały wybór na obiad dla całej rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić dużą cebulę w grubą kostkę.
  2. Smażyć cebulę na łyżce masła.
  3. Pokroić filet z kurczaka (około 500g) na większe kawałki.
  4. Dodać pokrojonego kurczaka do podsmażonej cebuli.
  5. Smażyć kurczaka z cebulą aż wszystkie strony kurczaka będą ładnie zarumienione.
  6. Dodać 200g śmietanki 18% i 2 łyżki musztardy krymskiej.
  7. Wymieszać razem sos, dusić przez około 1-2 minuty.
  8. Przyprawić sos do smaku solą i pieprzem.
  9. Dodaj pietruszkę do sosu i całość gotować przez jeszcze minutę.
  10. Podawać kurczaka z sosem polane pietruszką.
  11. Można podawać z kaszą, ryżem albo puree ziemniaczanym.
Pierś z indyka w sosie śmietanowo serowym

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Pierś z indyka w sosie śmietanowo serowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up