Pasztet warzywny z cukinii i marchewki

Pasztet warzywny z cukinii i marchewki to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego mięsnego pasztetu. Warzywa są duszone, a następnie blendowane z dodatkiem przypraw i ziół, tworząc kremową mieszankę. Pasztet można podawać na kanapkach, jako dodatek do sałatek lub jako smarowidło do pieczywa. To prosty i pyszny sposób na zwiększenie spożycia warzyw w codziennej diecie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Odcinamy końcówki cukinii, a następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach.
  2. Dodajemy sól do startej cukinii, mieszamy i odstawiamy na durszlaku lub sicie, aby puściła sok.
  3. Kroimy 2 cebule w kostkę, a 2 ząbki czosnku drobno siekamy.
  4. Smażymy cebulę na rozgrzanym tłuszczu do zeszklenia, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę
  5. Zetrzyj lub zblenduj 2-3 obrane i umyte ziemniaki na małe kawałki.
  6. Dodaj ziemniaki do misy blendera, wlej 1 jajko i zmiksuj.
  7. Drobno siekamy koper, odsączamy z wody cukinię, ścieramy marchew i dodajemy do miski z ziemniakami.
  8. Dodajemy 3 jajka, pół łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, ewentualnie sól (jeśli potrzebne).
  9. Dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem i odsączoną cukinię, mieszamy.
  10. Dodajemy około pół szklanki kaszy manny, 1/3 szklanki oleju i posiekany koperek, dokładnie mieszamy.
  11. Przekładamy masę do foremek, wyrównujemy powierzchnię.
  12. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około godzinę.
  13. Gotowe! Smacznego!
Pasztet warzywny z cukinii i marchewki

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Pasztet warzywny z cukinii i marchewki, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up