Pałki z kurczaka na ryżu

Pałki z kurczaka na ryżu to proste i smaczne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad. Smażone kawałki kurczaka podane na lekko pikantnym ryżu z warzywami to połączenie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni azjatyckiej. Gotowy posiłek można podać z ulubionym sosem lub sałatką na bok.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj 8 pałek z kurczaka.
  2. W misce wymieszaj łyżkę słodkiej papryki, łyżkę soli, pół łyżeczki pieprzu i 2 łyżki oleju
  3. Umieść mięso w lodówce na minimum godzinę (najlepiej przez całą noc).
  4. Przygotuj zalewę: w misce wymieszaj 2,5 szklanki ciepłej wody, 100 g koncentratu pomidorowego, łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę soli oraz około 50 g masła
  5. Przygotuj naczynie żaroodporne lub blaszkę do pieczenia
  6. Układaj na ryżu pałki z kurczaka, a następnie dodaj warzywa (np
  7. Wlej przygotowaną zalewę.
  8. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez około 75 minut, aż mięso będzie miękkie, a ryż wchłonie wodę.
  9. Podawaj i delektuj się danem!
Pałki z kurczaka na ryżu

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Pałki z kurczaka na ryżu, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up