Makaron z oliwą i czosnkiem

Makaron z oliwą i czosnkiem to szybki i prosty przepis na lekki obiad lub kolację. Makaron gotujemy al dente, podsmażamy drobno posiekany czosnek na oliwie z dodatkiem chilli i mieszamy z ugotowanym makaronem. Możemy posypać startym parmezanem i świeżą natką pietruszki. Prosty, ale smaczny i aromatyczny posiłek, który można przyrządzić w kilka minut.
Składniki
Przygotowanie
- Pokroić cienkie płatki czosnku do ozdoby, a resztę bardzo drobno siekać.
- Posiekać papryczkę chili i natkę pietruszki.
- W rondlu na bardzo małym ogniu podgrzewać oliwę extra vergine i dodawać do niej czosnek, smażyć stopniowo.
- Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojone chili, suszone chili peperoncino i drobno siekany czosnek, doprawić solą i pieprzem.
- Gotować makaron w mocno osolonej wodzie, odlać trochę wody z gotowania makaronu.
- Przed zakończeniem gotowania makaronu, podgotować go dwie minuty krócej niż podano na opakowaniu.
- Makaron odcedzić i dodać do aromatycznej oliwy, dodać posiekaną natkę pietruszki i trochę wody z gotowania makaronu.
- Wymieszać całość, aby makaron oblepił się sosem
- Doprawić ewentualnie solą i pieprzem do smaku.
- Podawać i cieszyć się włoskim smakiem prosto z patelni
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Makaron z oliwą i czosnkiem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również