Makaron z oliwą i czosnkiem

Makaron z oliwą i czosnkiem to szybki i prosty przepis na lekki obiad lub kolację. Makaron gotujemy al dente, podsmażamy drobno posiekany czosnek na oliwie z dodatkiem chilli i mieszamy z ugotowanym makaronem. Możemy posypać startym parmezanem i świeżą natką pietruszki. Prosty, ale smaczny i aromatyczny posiłek, który można przyrządzić w kilka minut.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić cienkie płatki czosnku do ozdoby, a resztę bardzo drobno siekać.
  2. Posiekać papryczkę chili i natkę pietruszki.
  3. W rondlu na bardzo małym ogniu podgrzewać oliwę extra vergine i dodawać do niej czosnek, smażyć stopniowo.
  4. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojone chili, suszone chili peperoncino i drobno siekany czosnek, doprawić solą i pieprzem.
  5. Gotować makaron w mocno osolonej wodzie, odlać trochę wody z gotowania makaronu.
  6. Przed zakończeniem gotowania makaronu, podgotować go dwie minuty krócej niż podano na opakowaniu.
  7. Makaron odcedzić i dodać do aromatycznej oliwy, dodać posiekaną natkę pietruszki i trochę wody z gotowania makaronu.
  8. Wymieszać całość, aby makaron oblepił się sosem
  9. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem do smaku.
  10. Podawać i cieszyć się włoskim smakiem prosto z patelni
Makaron z oliwą i czosnkiem

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Makaron z oliwą i czosnkiem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up