Lody z mleka skondensowanego i śmietanki

Lody z mleka skondensowanego i śmietanki to prosty i pyszny deser, który zrobią nawet początkujący w kuchni. Wystarczy połączyć mleko skondensowane z ubitą śmietanką, dodać ulubione dodatki takie jak owoce, orzechy czy sos karmelowy, zamrozić i delektować się pysznym, kremowym smakiem lodów. Idealne na letnie dni!
Składniki
Przygotowanie
- Wlej pół litra tłustego mleka do garnka.
- Dodaj 50 gramów cukru oraz cukier waniliowy lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią.
- Podgrzewaj mieszankę do zagotowania, czasem mieszając.
- W osobnej misce, ucieraj 6 żółtek z kolejnymi 50 gramami cukru do białości.
- Powoli wlej zagrzane mleko do żółtek, cały czas mieszając.
- Przelej całą masę z powrotem do garnka i podgrzewaj na bardzo wolnym ogniu do uzyskania temperatury 85 stopni.
- Kiedy krem zgęstnieje i zacznie oblepiać łyżkę, zdejmij garnek z ognia.
- Odstaw krem do ostygnięcia, a następnie dodaj dowolne smakowe dodatki.
- Umieść krem w zamrażalniku
- Zamrażanie:
- Co 20-30 minut przez pierwsze 2-3 godziny zamrażania, wyjmuj lody z zamrażalnika i miksuj krótko, aby zapobiec tworzeniu dużych kryształków lodu.
- Powtarzaj tę operację, aż lody będą jedwabiście gładkie.
- Gotowe! Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Lody z mleka skondensowanego i śmietanki, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również