Lody z mleka skondensowanego i śmietanki

Lody z mleka skondensowanego i śmietanki to prosty i pyszny deser, który zrobią nawet początkujący w kuchni. Wystarczy połączyć mleko skondensowane z ubitą śmietanką, dodać ulubione dodatki takie jak owoce, orzechy czy sos karmelowy, zamrozić i delektować się pysznym, kremowym smakiem lodów. Idealne na letnie dni!

Składniki

Przygotowanie

  1. Wlej pół litra tłustego mleka do garnka.
  2. Dodaj 50 gramów cukru oraz cukier waniliowy lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią.
  3. Podgrzewaj mieszankę do zagotowania, czasem mieszając.
  4. W osobnej misce, ucieraj 6 żółtek z kolejnymi 50 gramami cukru do białości.
  5. Powoli wlej zagrzane mleko do żółtek, cały czas mieszając.
  6. Przelej całą masę z powrotem do garnka i podgrzewaj na bardzo wolnym ogniu do uzyskania temperatury 85 stopni.
  7. Kiedy krem zgęstnieje i zacznie oblepiać łyżkę, zdejmij garnek z ognia.
  8. Odstaw krem do ostygnięcia, a następnie dodaj dowolne smakowe dodatki.
  9. Umieść krem w zamrażalniku
  10. Zamrażanie:
  11. Co 20-30 minut przez pierwsze 2-3 godziny zamrażania, wyjmuj lody z zamrażalnika i miksuj krótko, aby zapobiec tworzeniu dużych kryształków lodu.
  12. Powtarzaj tę operację, aż lody będą jedwabiście gładkie.
  13. Gotowe! Smacznego!
Lody z mleka skondensowanego i śmietanki

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Lody z mleka skondensowanego i śmietanki, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up