Lodowiec: Ciasto na biszkoptach bez pieczenia

Lodowiec to pyszne i efektowne ciasto na biszkoptach, które nie wymaga pieczenia. Warstwy kolorowych galaretek, pianki z bitej śmietany i owoców sprawiają, że jest idealną propozycją na letnie dni. Proste w przygotowaniu i odświeżające w smaku, z pewnością zachwyci wszystkich miłośników słodkości.

Składniki

Przygotowanie

  1. W garnku wymieszaj 300 ml zimnego mleka, 4 żółtka, 1 jajko, 1/3 szklanki cukru, 2 cukry waniliowe oraz 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
  2. Podgrzewaj mieszankę na małym ogniu, cały czas mieszając, aż budyń się zagotuje
  3. Gdy budyń się zagotuje, wyłącz ogień, przykryj go folią i pozostaw do ostygnięcia.
  4. W międzyczasie rozpuść 2 galaretki truskawkowe w 4 szklankach gorącej wody
  5. Utrzyj 200 g miękkiego masła
  6. Wyłóż dno tortownicy biszkoptami, namoczonymi wcześniej w mleku.
  7. Na warstwie biszkoptów wyłóż cały krem, wyrównaj i wstaw do lodówki na 10-15 minut.
  8. Pokrój 1 kg truskawek na drobne kawałki i ułóż je na kremie.
  9. Zalej ciasto tężejącą galaretką i schłódź w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
  10. Gotowe! Smacznego!
Lodowiec: Ciasto na biszkoptach bez pieczenia

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Lodowiec: Ciasto na biszkoptach bez pieczenia, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up