Lodowiec: Ciasto na biszkoptach bez pieczenia
Lodowiec to pyszne i efektowne ciasto na biszkoptach, które nie wymaga pieczenia. Warstwy kolorowych galaretek, pianki z bitej śmietany i owoców sprawiają, że jest idealną propozycją na letnie dni. Proste w przygotowaniu i odświeżające w smaku, z pewnością zachwyci wszystkich miłośników słodkości.
Składniki
Przygotowanie
- W garnku wymieszaj 300 ml zimnego mleka, 4 żółtka, 1 jajko, 1/3 szklanki cukru, 2 cukry waniliowe oraz 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
- Podgrzewaj mieszankę na małym ogniu, cały czas mieszając, aż budyń się zagotuje
- Gdy budyń się zagotuje, wyłącz ogień, przykryj go folią i pozostaw do ostygnięcia.
- W międzyczasie rozpuść 2 galaretki truskawkowe w 4 szklankach gorącej wody
- Utrzyj 200 g miękkiego masła
- Wyłóż dno tortownicy biszkoptami, namoczonymi wcześniej w mleku.
- Na warstwie biszkoptów wyłóż cały krem, wyrównaj i wstaw do lodówki na 10-15 minut.
- Pokrój 1 kg truskawek na drobne kawałki i ułóż je na kremie.
- Zalej ciasto tężejącą galaretką i schłódź w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
- Gotowe! Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Lodowiec: Ciasto na biszkoptach bez pieczenia, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również