Krewetki w aromatycznym sosie słodko-kwaśnym
Krewetki w aromatycznym sosie słodko-kwaśnym to danie, które idealnie komponuje się z ryżem lub warzywnymi makaronami. Soczyste krewetki podsmażane są z papryką, cebulą i ananasem, a całość zalewana jest słodko-kwaśnym sosem na bazie octu ryżowego, cukru i sosu sojowego. Proste w przygotowaniu, te krewetki zaskakują różnorodnością smaków i zapachów.
Składniki
Przygotowanie
- Obranie krewetek i pozostawienie ogonków.
- W miseczce wymieszanie skrobi z wodą.
- Rozgrzanie oleju w głębokiej patelni.
- Obsmażenie krewetek na złocisty kolor, następnie odłożenie na talerz.
- W tej samej patelni podsmażenie posiekanej cebuli i papryki.
- Dodanie ananasa pokrojonego w kawałki i krojonych pomidorów.
- Wymieszanie octu ryżowego, sosu sojowego, cukru, soli i wody.
- Dodanie sosu do patelni i doprowadzenie do wrzenia.
- Dodanie skrobi rozpuszczonej w wodzie, aby zagęścić sos.
- Ponowne wrzucenie krewetek i dokładne wymieszanie.
- Podanie krewetek w sosie słodko kwaśnym.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Krewetki w aromatycznym sosie słodko-kwaśnym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również