Krewetki w aromatycznym sosie słodko-kwaśnym

Krewetki w aromatycznym sosie słodko-kwaśnym to danie, które idealnie komponuje się z ryżem lub warzywnymi makaronami. Soczyste krewetki podsmażane są z papryką, cebulą i ananasem, a całość zalewana jest słodko-kwaśnym sosem na bazie octu ryżowego, cukru i sosu sojowego. Proste w przygotowaniu, te krewetki zaskakują różnorodnością smaków i zapachów.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obranie krewetek i pozostawienie ogonków.
  2. W miseczce wymieszanie skrobi z wodą.
  3. Rozgrzanie oleju w głębokiej patelni.
  4. Obsmażenie krewetek na złocisty kolor, następnie odłożenie na talerz.
  5. W tej samej patelni podsmażenie posiekanej cebuli i papryki.
  6. Dodanie ananasa pokrojonego w kawałki i krojonych pomidorów.
  7. Wymieszanie octu ryżowego, sosu sojowego, cukru, soli i wody.
  8. Dodanie sosu do patelni i doprowadzenie do wrzenia.
  9. Dodanie skrobi rozpuszczonej w wodzie, aby zagęścić sos.
  10. Ponowne wrzucenie krewetek i dokładne wymieszanie.
  11. Podanie krewetek w sosie słodko kwaśnym.
Krewetki w aromatycznym sosie słodko-kwaśnym

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Krewetki w aromatycznym sosie słodko-kwaśnym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up