Kotlety z indyka z piekarnika

Kotlety z indyka z piekarnika to szybki i prosty przepis na pyszne i zdrowe danie. Mięso indyka jest lekkie i chude, dlatego doskonale nadaje się na obiad czy kolację. Kotlety marynujemy w przyprawach, a następnie pieczemy w piekarniku, co sprawia, że są one chrupiące z zewnątrz, a jednocześnie soczyste w środku. To idealna propozycja dla osób, które chcą zjeść smaczny i lekki posiłek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zalej bułkę połową szklanki mleka i odstaw na 15 minut.
  2. Pokrój cebulę w drobną kostkę.
  3. Zetrzyj ser żółty na tarce o dużych oczkach.
  4. Zetrzyj ugotowane na twardo jajka na tarce o dużych oczkach lub drobno je posiekaj.
  5. Dodaj do startych jajek 2 łyżki majonezu, sól, pieprz i posiekany koperek, mieszaj.
  6. Wymieszaj mięso mielone z 1 jajkiem, solą, pieprzem, musztardą i przeciśniętym czosnkiem.
  7. Dodaj pokrojoną cebulę i namoczoną bułkę, dokładnie wymieszaj.
  8. Uformuj duże kotlety i ułóż na blaszce do zapiekania.
  9. Wykonaj zagłębienia w kotletach i wypełnij je przygotowanym farszem.
  10. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz kotlety przez 40-50 minut (grzanie góra-dół).
  11. 10 minut przed końcem pieczenia, posyp kotlety startym serem i ponownie wstaw do piekarnika.
  12. Na koniec posyp kotlety koperkiem.
Kotlety z indyka z piekarnika

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Kotlety z indyka z piekarnika, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up