Kotlety z indyka z piekarnika

Kotlety z indyka z piekarnika to szybki i prosty przepis na pyszne i zdrowe danie. Mięso indyka jest lekkie i chude, dlatego doskonale nadaje się na obiad czy kolację. Kotlety marynujemy w przyprawach, a następnie pieczemy w piekarniku, co sprawia, że są one chrupiące z zewnątrz, a jednocześnie soczyste w środku. To idealna propozycja dla osób, które chcą zjeść smaczny i lekki posiłek.
Składniki
Przygotowanie
- Zalej bułkę połową szklanki mleka i odstaw na 15 minut.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę.
- Zetrzyj ser żółty na tarce o dużych oczkach.
- Zetrzyj ugotowane na twardo jajka na tarce o dużych oczkach lub drobno je posiekaj.
- Dodaj do startych jajek 2 łyżki majonezu, sól, pieprz i posiekany koperek, mieszaj.
- Wymieszaj mięso mielone z 1 jajkiem, solą, pieprzem, musztardą i przeciśniętym czosnkiem.
- Dodaj pokrojoną cebulę i namoczoną bułkę, dokładnie wymieszaj.
- Uformuj duże kotlety i ułóż na blaszce do zapiekania.
- Wykonaj zagłębienia w kotletach i wypełnij je przygotowanym farszem.
- Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz kotlety przez 40-50 minut (grzanie góra-dół).
- 10 minut przed końcem pieczenia, posyp kotlety startym serem i ponownie wstaw do piekarnika.
- Na koniec posyp kotlety koperkiem.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Kotlety z indyka z piekarnika, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również