Jabłecznik na biszkoptach z galaretką

Jabłecznik na biszkoptach z galaretką to szybki i łatwy deser, który nie wymaga pieczenia. Biszkopty układamy na dnie formy, a na nich kładziemy pokrojone jabłka i zalewamy rozpuszczoną galaretką. Po wystudzeniu w lodówce deser jest gotowy do podania. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie pyszny i orzeźwiający. Idealny na letnie dni!

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotować budyń:
  2. 600 ml mleka.
  3. Dokładnie wymieszać.
  4. W gorące mleko wsypać pół szklanki cukru i wymieszać.
  5. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać rozpuszczony proszek budyniowy.
  6. Gotować aż zgęstnieje, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  7. Przygotować formę do ciasta:
  8. Na dnie formy ułożyć biszkopty w dowolnym kształcie.
  9. Na biszkopty wyłożyć gorący, gęsty budyń i wyrównać powierzchnię.
  10. Przygotować jabłka:
  11. Obrać 1,2 kg jabłek, pokroić na małe kawałki usuwając twarde części.
  12. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojone jabłka, dodać 2 łyżki cukru i sok z cytryny.
  13. Jeśli sok odparuje, można dolać pół szklanki wody.
  14. Po zmiękczeniu dodać 2 galaretki dowolnego smaku, wymieszać i zdjąć z ognia.
  15. Złożyć ciasto:
  16. Wyłożyć masę jabłkową na warstwę biszkoptów, wyrównać.
  17. Na wierzch położyć drugą warstwę biszkoptów.
  18. Przygotować polewę czekoladową:
  19. Podgrzać czekoladę mleczną z 3-4 łyżkami mleka, mieszając aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  20. Jeśli czekolada jest zbyt gęsta, dodać 1-2 łyżki zimnego mleka.
  21. Polewać ciasto:
  22. Rozprowadzić ciepłą czekoladę na ciastem.
  23. Schłodzić:
  24. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, aby stężało.
  25. Gotowe! Smacznego!
Jabłecznik na biszkoptach z galaretką

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Jabłecznik na biszkoptach z galaretką, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up