Gulasz do słoika na wyjazd

Gulasz do słoika na wyjazd to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy lubią podróżować i nie chcą rezygnować z pysznego domowego jedzenia. Ten przepis pozwala przygotować aromatyczny i sycący gulasz, który można łatwo spakować do słoików i zabrać ze sobą w podróż. Dzięki temu zawsze możemy mieć przy sobie zdrowy i pożywny posiłek, niezależnie od tego, gdzie nasze podróże nas zaprowadzą.

Składniki

Przygotowanie

  1. Sprawdź mięso (łopatkę i boczek) pod kątem twardych kawałków i pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Dopraw mięso solą, majerankiem, suszonym czosnkiem, pieprzem ziołowym i czarnym
  3. Przygotuj słoiki litrowe i do każdego włóż jeden liść laurowy oraz ziele angielskie.
  4. Na dno każdego słoika ułóż plasterki wędzonego boczku, następnie ułóż pokrojone mięso.
  5. Powtórz warstwy: przyprawy, boczek, mięso, aż do pełnego napełnienia słoików.
  6. Wyczyść brzegi słoików, zakręć je dokładnie.
  7. W garnku ułóż bawełnianą ściereczkę i ułóż na niej słoiki, zalej je zimną wodą do 3/4 wysokości słoików.
  8. Zagotuj wodę, zmniejsz ogień na najmniejszy i gotuj słoiki przez 3 godziny.
  9. Pozwól słoikom ostygnąć, następnego dnia ponownie zagotuj je i gotuj przez 2 godziny na malutkim ogniu.
  10. Trzeciego dnia ponownie zagotuj słoiki i gotuj przez 1 godzinę, uzupełniając wodę w razie potrzeby.
  11. Wyjmij słoiki, schowaj do chłodnego miejsca
Gulasz do słoika na wyjazd

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Gulasz do słoika na wyjazd, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up