Domowa galantyna z kurczaka przepis
Galantyna z kurczaka to tradycyjne danie kuchni polskiej, które zawsze zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Przygotowanie tego aromatycznego specjału wymaga nieco pracy, ale efekt końcowy zdecydowanie wynagradza wysiłek. Mięso z kurczaka gotowane w bulionie i owinięte w galarecie to doskonała propozycja na elegancką kolację lub imprezę.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotowanie farszu:
- Zmielić mięso wieprzowe i drobiową wątróbkę na grubych oczkach.
- Przekroić cebulę na pół i zmielić wraz z czosnkiem.
- Dodać wątróbkę, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, majeranek oraz żółtko z jednego jajka do farszu.
- Ubijać białko na lekką pianę i dodać do farszu, delikatnie wymieszać.
- Przygotowanie kurczaka:
- Wytrybować kurczaka, czyli podważyć skórę i wyrywać mięso, zostawiając polędwiczki na korpusie.
- Naciąć i odciąć ćwiartki z kurczaka.
- Zdejmować mięso z kości, wycinając chrząstkę i ostatnie kostki z pałek.
- Składanie galantyny:
- Rozebrać kurczaka na poszczególne części, rżnąć pierś od zewnętrznej strony.
- Umieścić polędwiczki z korpusu w brakującej przestrzeni.
- Nałożyć farsz na kurczaka i zwinąć w rulon.
- Umieścić kurczaka w rękawie do pieczenia i dokładnie związać rulon.
- Pieczenie galantyny:
- Umieścić galantynę związana w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na półtorej godziny.
- Podanie i degustacja:
- Wyjąć galantynę z kurczaka z piekarnika i odczekać, aż lekko wystygnie.
- Galantynę można podać ciepłą lub poczekać, aż całkowicie przestygnie, i pokroić na plastry.
- Podawać i smakować, ciesząc się delikatnym i soczystym mięsem.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Domowa galantyna z kurczaka przepis, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również