Domowa galantyna z kurczaka przepis

Galantyna z kurczaka to tradycyjne danie kuchni polskiej, które zawsze zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Przygotowanie tego aromatycznego specjału wymaga nieco pracy, ale efekt końcowy zdecydowanie wynagradza wysiłek. Mięso z kurczaka gotowane w bulionie i owinięte w galarecie to doskonała propozycja na elegancką kolację lub imprezę.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotowanie farszu:
  2. Zmielić mięso wieprzowe i drobiową wątróbkę na grubych oczkach.
  3. Przekroić cebulę na pół i zmielić wraz z czosnkiem.
  4. Dodać wątróbkę, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, majeranek oraz żółtko z jednego jajka do farszu.
  5. Ubijać białko na lekką pianę i dodać do farszu, delikatnie wymieszać.
  6. Przygotowanie kurczaka:
  7. Wytrybować kurczaka, czyli podważyć skórę i wyrywać mięso, zostawiając polędwiczki na korpusie.
  8. Naciąć i odciąć ćwiartki z kurczaka.
  9. Zdejmować mięso z kości, wycinając chrząstkę i ostatnie kostki z pałek.
  10. Składanie galantyny:
  11. Rozebrać kurczaka na poszczególne części, rżnąć pierś od zewnętrznej strony.
  12. Umieścić polędwiczki z korpusu w brakującej przestrzeni.
  13. Nałożyć farsz na kurczaka i zwinąć w rulon.
  14. Umieścić kurczaka w rękawie do pieczenia i dokładnie związać rulon.
  15. Pieczenie galantyny:
  16. Umieścić galantynę związana w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na półtorej godziny.
  17. Podanie i degustacja:
  18. Wyjąć galantynę z kurczaka z piekarnika i odczekać, aż lekko wystygnie.
  19. Galantynę można podać ciepłą lub poczekać, aż całkowicie przestygnie, i pokroić na plastry.
  20. Podawać i smakować, ciesząc się delikatnym i soczystym mięsem.
Domowa galantyna z kurczaka przepis

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Domowa galantyna z kurczaka przepis, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up