Ciasto z truskawkami i pianką z białek
Ciasto z truskawkami i pianką z białek to letnie i lekkie deserowe połączenie. Delikatne ciasto wykonane z kremowego ciasta, wyłożone świeżymi kawałkami truskawek, a na wierzchu ozdobione puszystą pianką z białek. Po upieczeniu ciasto nabiera delikatnego aromatu i świeżości, idealnie pasując do sezonowych owoców. To słodkie danie doskonale wpisuje się w letnie menu i z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom owocowych wypieków.
Składniki
Przygotowanie
- Wymieszaj 660 g mąki typu 500-550 z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia.
- Dodaj 300 g zimnego masła pokrojonego na drobne kawałki i wymieszaj aż powstanie drobniutkie ciasto przypominające piasek.
- Dodaj żółtka, 3/4 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy oraz ewentualnie ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszaj, aż powstaną grudki ciasta.
- Podziel ciasto na 3 części, schłodź jedną część w lodówce.
- Na blasze o wymiarach 24 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia rozetrzyj największą część ciasta na grubych oczkach tarki.
- Posyp ciasto 2-3 łyżkami kaszy manny.
- Na ciasto ułóż owoce wymieszane wcześniej z mąką ziemniaczaną.
- Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałka górna i dolna) lub 170°C (z termoobiegiem) i piecz przez 15-20 minut.
- W międzyczasie przygotuj drugą część ciasta przez dodanie 1 łyżki kakao, wymieszaj aż powstanie ciemne ciasto.
- Po upieczeniu spodu z owocami, delikatnie wyjmij blaszkę z piekarnika.
- Na owoce ułóż warstwę ciemnego ciasta, następnie wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 15-20 minut.
- Ubij 8 białek na sztywno, dodaj 220 g cukru stopniowo i kontynuuj ubijanie przez 5 minut.
- Na gorące ciasto wyłóż przygotowaną bezę, wyrównaj.
- Na wierzchu połóż jasne ciasto z ostatniej części, wstaw znowu do piekarnika na 20-25 minut.
- Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i uchyl drzwi, pozostaw ciasto w piekarniku na 30-40 minut, aby beza wystygła i opadła.
- Wyciągnij ciasto z piekarnika i wystudź
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto z truskawkami i pianką z białek, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również