Ciasto ucierane z porzeczkami i bezą

Ciasto ucierane z porzeczkami i bezą to pyszna kombinacja klasycznego ucieranego ciasta z owocową nutą porzeczek i chrupiącą pianką bezową. Proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne danie, które z pewnością zachwyci wszystkich miłośników słodkości. Idealne na letnie popołudnie lub spotkanie ze znajomymi przy kawie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. Natłuść dno i boki dwóch form do ciasta o średnicy 23 cm lub wyłożyć je papierem do pieczenia.
  3. Oddziel żółtka od białek czterech jajek.
  4. W większej misce zmiksuj 10 łyżek masła z 2/3 szklanki cukru na średniej prędkości przez około minutę.
  5. Dodaj po jednym żółtku do masła, miksując po każdym dodaniu.
  6. Dodaj 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii i mieszaj.
  7. W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli
  8. Stopniowo dodawaj mleko, mieszając, aż składniki się połączą.
  9. Podziel ciasto równomiernie między dwie formy do pieczenia.
  10. Ubij białka z łyżeczką soli, stopniowo dodając cukier puder, aż uzyskasz gęstą, błyszczącą masę.
  11. Rozłóż pianę na ciasto w formach.
  12. Posyp warstwy piany płatkami migdałów.
  13. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut.
  14. Odstaw do ostygnięcia.
  15. Wymieszaj zimną śmietanę kremówkę z cukrem i ekstraktem waniliowym, ubij na sztywno.
  16. Delikatnie wmieszaj większość malin w ubitą śmietanę.
  17. Odwróć jedno ciasto i wyłóż na nie warstwę malinowej śmietany.
  18. Odwróć drugie ciasto i połóż je meringiem do góry na wierzchu.
  19. Posyp wierzch ciasta cukrem pudrem i udekoruj pozostałymi malinami.
  20. Podawaj i ciesz się ciastem!
Ciasto ucierane z porzeczkami i bezą

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto ucierane z porzeczkami i bezą, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up