Ciasto ucierane z porzeczkami i bezą

Ciasto ucierane z porzeczkami i bezą to pyszna kombinacja klasycznego ucieranego ciasta z owocową nutą porzeczek i chrupiącą pianką bezową. Proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne danie, które z pewnością zachwyci wszystkich miłośników słodkości. Idealne na letnie popołudnie lub spotkanie ze znajomymi przy kawie.
Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Natłuść dno i boki dwóch form do ciasta o średnicy 23 cm lub wyłożyć je papierem do pieczenia.
- Oddziel żółtka od białek czterech jajek.
- W większej misce zmiksuj 10 łyżek masła z 2/3 szklanki cukru na średniej prędkości przez około minutę.
- Dodaj po jednym żółtku do masła, miksując po każdym dodaniu.
- Dodaj 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii i mieszaj.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli
- Stopniowo dodawaj mleko, mieszając, aż składniki się połączą.
- Podziel ciasto równomiernie między dwie formy do pieczenia.
- Ubij białka z łyżeczką soli, stopniowo dodając cukier puder, aż uzyskasz gęstą, błyszczącą masę.
- Rozłóż pianę na ciasto w formach.
- Posyp warstwy piany płatkami migdałów.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut.
- Odstaw do ostygnięcia.
- Wymieszaj zimną śmietanę kremówkę z cukrem i ekstraktem waniliowym, ubij na sztywno.
- Delikatnie wmieszaj większość malin w ubitą śmietanę.
- Odwróć jedno ciasto i wyłóż na nie warstwę malinowej śmietany.
- Odwróć drugie ciasto i połóż je meringiem do góry na wierzchu.
- Posyp wierzch ciasta cukrem pudrem i udekoruj pozostałymi malinami.
- Podawaj i ciesz się ciastem!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto ucierane z porzeczkami i bezą, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również