Ciasto śliwka w czekoladzie siostry Anastazji

Ciasto śliwka w czekoladzie siostry Anastazji to pyszny i prosty do przygotowania deser, który zachwyci wszystkich łasuchów. Połączenie śliwek ze słodką czekoladą sprawia, że ciasto jest niezwykle aromatyczne i apetyczne. Idealne na popołudniową herbatę lub jako słodka przekąska do kawy. Spróbuj tego przepisu i zasmakuj w magii domowych wypieków!

Składniki

Przygotowanie

  1. Śliwki i poncz:
  2. Pokroić 500 g suszonych śliwek kalifornijskich na małe kawałki.
  3. Dodać w razie potrzeby wódkę lub whisky.
  4. Doprowadzić do wrzenia, mieszając parę razy, a następnie wyłączyć kuchenkę i pozostawić na minimum 1 godzinę do wchłonięcia alkoholu.
  5. Odstawić do wystudzenia.
  6. Biszkopt:
  7. Doprowadzić do wrzenia i odstawić do ostygnięcia.
  8. Ubijać 5 białek, dodając szczyptę soli i pół szklanki cukru drobnego.
  9. Stopniowo dodawać 5 żółtek, następnie wymieszać z masą czekoladową.
  10. Delikatnie wymieszać.
  11. Przełożyć ciasto do foremki (25 x 35 cm), wstawić do piekarnika nagrzanego do 175-180°C i piec przez około 45 minut.
  12. Pozostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku.
  13. Krem:
  14. Ubijać 250 g miękkiego masła, dodając 400 g kremu czekoladowego typu Nutella oraz 130 g zimnego sera mascarpone.
  15. Dodać wcześniej namoczone w alkoholu śliwki i wymieszać.
  16. Składanie ciasta:
  17. Przekroić biszkopt na dwa blaty.
  18. Przykryć drugim blatem biszkoptu i dokładnie nasączyć ponczem.
  19. Schłodzić w lodówce.
  20. Polewa:
  21. Podgrzać 130 g kremówki 30%, dodać 130 g posiekanej czekolady deserowej, dobrze wymieszać i pozostawić do częściowego ostygnięcia.
  22. Wylać polewę na ciasto i schłodzić w lodówce (najlepiej na całą noc).
  23. Smacznego!
Ciasto śliwka w czekoladzie siostry Anastazji

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto śliwka w czekoladzie siostry Anastazji, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up