Ciasto Pijana Śliwka wg. Siostry Anastazji

Ciasto Pijana Śliwka wg. Siostry Anastazji to przepis na pyszne i aromatyczne ciasto z dodatkiem suszonych śliwek nasączonych rumem. Ciasto jest miękkie, wilgotne i pełne smaku, idealne na popołudniową herbatę czy kawę. Z pewnością zachwyci miłośników ciast domowych oraz fanów tradycyjnych receptur.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić 500 g suszonych śliwek kalifornijskich na małe kawałki.
  2. Umieścić pokrojone śliwki w rondelku, dodać 250 ml rumu i podgrzewać aż do wrzenia, a następnie odstawić do ostudzenia.
  3. Można zastąpić rum wódką lub whisky.
  4. Do szklanki wlać 100 ml gorącej wody, dodać 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i 3 łyżki rumu, wymieszać i odstawić do ostudzenia.
  5. Biszkopt:
  6. Doprowadzić do wrzenia i odstawić do ostudzenia.
  7. W misie miksera ubić 5 białek, dodając szczyptę soli i pół szklanki cukru stopniowo.
  8. Następnie dodać 5 żółtek i delikatnie wymieszać.
  9. Stopniowo dodawać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, mieszając delikatnie.
  10. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut.
  11. Krem:
  12. W misie miksera utrzeć 250 g miękkiego masła.
  13. Dodać 400 g kremu czekoladowego typu Nutella, 130 g zimnego sera mascarpone i wymieszać.
  14. Dodać śliwki namoczone w alkoholu, wymieszać.
  15. Składanie ciasta:
  16. Przekroić biszkopt na dwa blaty.
  17. Nasączyć dolny blat ponczem.
  18. Nałożyć powidła śliwkowe i równomiernie rozsmarować warstwę kremu.
  19. Przykryć drugim blatem biszkoptu, lekko docisnąć.
  20. Nasączyć wierzchnią warstwę biszkoptu resztą ponczu.
  21. Polewa:
  22. Podgrzać 130 g kremówki 30%.
  23. Dodać do niej 130 g posiekanej czekolady deserowej, dobrze wymieszać.
  24. Odstawić polewę do ostygnięcia i rozprowadzić na wierzchu ciasta.
  25. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
  26. Gotowe! Smacznego!
Ciasto Pijana Śliwka wg. Siostry Anastazji

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto Pijana Śliwka wg. Siostry Anastazji, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up