Ciasto Pijana Śliwka wg. Siostry Anastazji
Ciasto Pijana Śliwka wg. Siostry Anastazji to przepis na pyszne i aromatyczne ciasto z dodatkiem suszonych śliwek nasączonych rumem. Ciasto jest miękkie, wilgotne i pełne smaku, idealne na popołudniową herbatę czy kawę. Z pewnością zachwyci miłośników ciast domowych oraz fanów tradycyjnych receptur.
Składniki
Przygotowanie
- Pokroić 500 g suszonych śliwek kalifornijskich na małe kawałki.
- Umieścić pokrojone śliwki w rondelku, dodać 250 ml rumu i podgrzewać aż do wrzenia, a następnie odstawić do ostudzenia.
- Można zastąpić rum wódką lub whisky.
- Do szklanki wlać 100 ml gorącej wody, dodać 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i 3 łyżki rumu, wymieszać i odstawić do ostudzenia.
- Biszkopt:
- Doprowadzić do wrzenia i odstawić do ostudzenia.
- W misie miksera ubić 5 białek, dodając szczyptę soli i pół szklanki cukru stopniowo.
- Następnie dodać 5 żółtek i delikatnie wymieszać.
- Stopniowo dodawać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, mieszając delikatnie.
- Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut.
- Krem:
- W misie miksera utrzeć 250 g miękkiego masła.
- Dodać 400 g kremu czekoladowego typu Nutella, 130 g zimnego sera mascarpone i wymieszać.
- Dodać śliwki namoczone w alkoholu, wymieszać.
- Składanie ciasta:
- Przekroić biszkopt na dwa blaty.
- Nasączyć dolny blat ponczem.
- Nałożyć powidła śliwkowe i równomiernie rozsmarować warstwę kremu.
- Przykryć drugim blatem biszkoptu, lekko docisnąć.
- Nasączyć wierzchnią warstwę biszkoptu resztą ponczu.
- Polewa:
- Podgrzać 130 g kremówki 30%.
- Dodać do niej 130 g posiekanej czekolady deserowej, dobrze wymieszać.
- Odstawić polewę do ostygnięcia i rozprowadzić na wierzchu ciasta.
- Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
- Gotowe! Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto Pijana Śliwka wg. Siostry Anastazji, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również