Ciasto makowo-kokosowe Siostry Anastazji

Ciasto makowo-kokosowe Siostry Anastazji to delikatne i aromatyczne ciasto, które zachwyca nie tylko smakiem, ale także wyglądem. Warstwa maku nadaje mu lekkość i subtelny smak, natomiast kokos dodaje mu słodkiego posmaku. To idealna propozycja dla miłośników makowych wypieków, którzy chcą spróbować czegoś nowego i niezwykłego.
Składniki
Przygotowanie
- Dla ciasta kruchego:
- Wymieszaj 290 g mąki pszennej z 90 g cukru.
- Dodaj 4 żółtka jaj oraz 170 g masła lub margaryny.
- Zagnieć składniki ręcznie, a następnie uformuj ciasto i owiń je w folię spożywczą.
- Umieść ciasto w zamrażarce na około 60 minut.
- Dla masy makowej:
- W rondelku podgrzej 100 g masła lub margaryny, 300 ml mleka i 200 g cukru.
- Dodaj 400 g maku mielonego i wymieszaj, pozostaw na chwilę do zaparzenia.
- Dodaj 150 g wiórków kokosowych, 100 g rodzynek, 100 g posiekanych orzechów włoskich, oraz 40 g kandyzowanej skórki z pomarańczy do masy makowej.
- Dodaj kilka kropel aromatu migdałowego do masy.
- Dodanie komponentów:
- Ubij 4 żółtka jaj z 2 łyżkami cukru, aż podwóją objętość.
- Dodaj ucierane żółtka do maku.
- Ubij 4 białka jaj na sztywno, a następnie dodaj je do masy makowej.
- Składanie ciasta:
- Wyłóż papier do pieczenia ułożony na blaszce o wymiarach 24 x 38 cm.
- Ułóż ciasto kruche na blaszce.
- Na ciasto kruche wyłóż masę makową, a następnie warstwę kokosową.
- Warstwa kokosowa:
- Ubij 4 białka jaj na sztywno.
- Dodaj 150 g cukru i 250 g wiórków kokosowych.
- Dodaj pojedynczo żółtka jaj.
- Dodaj roztopione i wystudzone 250 g masła lub margaryny.
- Pieczenie:
- Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika do 180°C na 60-70 minut, przy użyciu grzałek góra i dół.
- W razie szybkiego przypiekania góry, przykryj ciasto folią aluminiową.
- Podanie:
- Gdy ciasto jest gotowe, można serwować i cieszyć się smakiem ciasta makowo-kokosowego Siostry Anastazji.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto makowo-kokosowe Siostry Anastazji, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również