Ciasto jogurtowe z galaretką na biszkoptach

Ciasto jogurtowe z galaretką na biszkoptach to lekki i orzeźwiający deser, idealny na letnie dni. Biszkoptowe spody są wilgotne i delikatne, a warstwa jogurtowa nadaje całości kremowej konsystencji. Galaretka na wierzchu dodaje świeżości i owocowego smaku. To prosty i szybki przepis, który z pewnością zachwyci wszystkich łasuchów.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przed nagrzaną do 160 stopni C piekarnikiem przygotuj blaszkę o wymiarach 20 cm x 30 cm, wykładając jej dno papierem do pieczenia.
  2. Biszkopt: W misie miksera zmiksuj 3 jajka z pół szklanki cukru przez około 15 minut, aż piana zwiększy swoją objętość i stanie się jasna.
  3. W misce wymieszaj ½ szklanki mąki pszennej typu 450 z szczyptą proszku do pieczenia, a następnie przesiej do ubitej piany
  4. Przełóż ciasto do wcześniej przygotowanej blaszki i piecz w piekarniku przez około 20 minut.
  5. Galaretki: Rozpuść galaretkę agrestową w ⅔ szklanki gorącej wody, przelej do naczynia o płaskim dnie i odstaw do zastygnięcia
  6. Żelatyna: Wsyp 4 łyżeczki żelatyny do ½ szklanki zimnego mleka, odstaw na 15 minut, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce
  7. Masa jogurtowa: W misie wymieszaj 400 g jogurtu naturalnego z 3 łyżkami cukru pudru i cukrem wanilinowym
  8. Na upieczony biszkopt wyłóż kilka łyżek masy jogurtowej, rozsmaruj i ułóż przekrojone truskawki.
  9. Do reszty masy jogurtowej dodaj pokrojoną w kostkę galaretkę i 100 g borówki, delikatnie wymieszaj.
  10. Przełóż mieszankę owocową na biszkopt z truskawkami.
  11. Zalej ciasto rozpuszczonymi 2 galaretkami truskawkowymi rozpuszczonymi w 3 szklankach gorącej wody
  12. Schłodź ciasto w lodówce przez kilka godzin przed podaniem
Ciasto jogurtowe z galaretką na biszkoptach

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto jogurtowe z galaretką na biszkoptach, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up