Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką to idealna propozycja na pyszne i puszyste wypieki, które doskonale sprawdzą się jako słodkie śniadanie lub dodatek do popołudniowej herbaty. Kombinacja jabłek i chrupiącej kruszonki nadaje temu daniu wyjątkowego smaku i aromatu. Ten przepis z pewnością zachwyci wszystkich miłośników ciast!
Składniki
Przygotowanie
- Rozczyn: W misce rozpuść 25 g świeżych drożdży w 1 łyżeczce cukru, ⅓ szklanki ciepłego mleka i 2 łyżkach mąki
- Ciasto: Do miski miksera dodaj 500 g mąki pszennej typu 550, 1 szklankę ciepłego mleka, ½ szklanki cukru, cukier waniliowy, 1 jajko, wyrośnięty rozczyn i ¼ łyżeczki soli
- Wyrośnięcie ciasta: Odstaw ciasto na godzinę-półtorej do wyrośnięcia
- Formowanie bułeczek: Po wyrośnięciu ciasta, podziel je na 12 części
- Drugie wyrośnięcie: Odstaw bułeczki na drugie wyrośnięcie
- Pieczenie: Gdy bułeczki zaczną się stykać, możesz wstawić je do nagrzanego piekarnika
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również