Ciasto czekoladowe z czarną porzeczką

Ciasto czekoladowe z dodatkiem soczystych owoców czarnej porzeczki to doskonała propozycja dla miłośników słodkości. Delikatne i wilgotne ciasto idealnie komtrastuje z kwaśnym smakiem porzeczek, tworząc wyjątkowe połączenie smakowe. Doskonałe na różne okazje, zarówno na co dzień jak i na specjalne święta.

Składniki

Przygotowanie

  1. W garnku podgrzać olej słonecznikowy lub rzepakowy, wodę, cukier i kakao na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści
  2. Ubijać białka z solą na sztywno, stopniowo dodając cukier, a następnie po jednym żółtku
  3. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, a następnie dodawać stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
  4. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C grzałka górna i dolna lub 165°C z termoobiegiem przez około 40 minut.
  5. Po upieczeniu, ostudzić ciasto, przekroić na dwa blaty.
  6. Nasączyć połową przygotowanego ponczu jeden blat ciasta, nałożyć dżem z czarnej porzeczki, a następnie połowę przygotowanego kremu serowo-śmietankowego.
  7. Nałożyć drugi blat ciasta, nasączyć resztą ponczu, położyć kolejną warstwę dżemu i resztę kremu.
  8. Posypać startą czekoladą mleczną i gorzką.
  9. Wstawić ciasto do lodówki na minimum 3 godziny lub najlepiej na całą noc przed podaniem.
Ciasto czekoladowe z czarną porzeczką

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto czekoladowe z czarną porzeczką, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up