Ciasto czekoladowe z czarną porzeczką
Ciasto czekoladowe z dodatkiem soczystych owoców czarnej porzeczki to doskonała propozycja dla miłośników słodkości. Delikatne i wilgotne ciasto idealnie komtrastuje z kwaśnym smakiem porzeczek, tworząc wyjątkowe połączenie smakowe. Doskonałe na różne okazje, zarówno na co dzień jak i na specjalne święta.
Składniki
Przygotowanie
- W garnku podgrzać olej słonecznikowy lub rzepakowy, wodę, cukier i kakao na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści
- Ubijać białka z solą na sztywno, stopniowo dodając cukier, a następnie po jednym żółtku
- W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, a następnie dodawać stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
- Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C grzałka górna i dolna lub 165°C z termoobiegiem przez około 40 minut.
- Po upieczeniu, ostudzić ciasto, przekroić na dwa blaty.
- Nasączyć połową przygotowanego ponczu jeden blat ciasta, nałożyć dżem z czarnej porzeczki, a następnie połowę przygotowanego kremu serowo-śmietankowego.
- Nałożyć drugi blat ciasta, nasączyć resztą ponczu, położyć kolejną warstwę dżemu i resztę kremu.
- Posypać startą czekoladą mleczną i gorzką.
- Wstawić ciasto do lodówki na minimum 3 godziny lub najlepiej na całą noc przed podaniem.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto czekoladowe z czarną porzeczką, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również